Αιγαίο : «Κλειστό κύκλωμα» παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας εγκαθιστά η Τουρκία

Έντεκα σταθμοί παρακολούθησης έχουν συσταθεί στις ακτές του Αιγαίου Πελάγους ως μέρος της πρώτης φάσης του Συστήματος Ραντάρ Ακτοφυλακής (SGRS), το οποίο αποσκοπεί στην παύση των παράνομων δραστηριοτήτων στη θάλασσα.

Τα ραντάρ και οι ηλεκτρονικοί-οπτικοί αισθητήρες θα παρακολουθούν το Αιγαίο 24/7 μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών δοκιμών της πρώτης φάσης του έργου. Η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ επτά υπηρεσιών θα βοηθήσει τα στελέχη να παρεμβαίνουν σε περίπτωση παράνομων δραστηριοτήτων στη θάλασσα, όπως το λαθρεμπόριο μεταναστών και η παράνομη αλίεια.

Η πρώτη και σπουδαιότερη φάση του έργου, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία λογισμικού και συστημάτων Havelsan μαζί με την Υπο-επιτροπή Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), τέθηκε σε ισχύ με την υπογραφή συμφωνίας το 2013.

Η πρώτη φάση του σχεδίου καλύπτει μια περιοχή από τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά έως την περιοχή Datça στη νοτιοδυτική επαρχία Muğla. Συνολικά 11 σταθμοί επιτήρησης έχουν ήδη εγκατασταθεί στην ακτογραμμή, ενώ οι υπάλληλοι τους θέτουν τώρα σε δοκιμή για να βεβαιωθούν ότι το σύστημα λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί.

Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τους σταθμούς επιτήρησης θα αναλύονται αυτομάτως από διάφορους αλγόριθμους και σε περίπτωση ανωμαλίας, όπως δύο πλοία που προσεγγίζουν πολύ και αυξάνουν  την υποψία ότι πρόκειται για λαθρεμπόριο ανθρώπων ή  πλοία που κινούνται με βραδύτερο ρυθμό από το συνηθισμένο γεγονός που σημαίνει ότι μολύνουν το περιβάλλον με απόβλητα, οι υπεύθυνοι χειριστές στα κέντρα ελέγχου θα χρησιμοποιούν κάμερες για να προσεγγίσουν τα ύποπτα γεγονότα και να μεταφέρουν τις εικόνες στην επιχειρησιακή βάση που βρίσκεται στην  Άγκυρα.

Τα δεδομένα που συλλέγονται στη βάση της Άγκυρας θα μοιραστούν στη συνέχεια με τις Ναυτικές Δυνάμεις, την Ακτοφυλακή, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Τελωνείων και Εμπορίου και τη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας. Εάν μια παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα επιβεβαιωθεί από το σχετικό ίδρυμα, τότε ομάδες από την Ακτοφυλακή Διοίκησης θα αποσταλούν στη σκηνή.

Πηγή : Hurriyet