Αίγυπτος: Διαδηλώσεις προκάλεσε η έκκληση Άστον για την απελευθέρωση Μόρσι

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Αιγύπτου στη διάρκεια της νύχτας μετά την έκκληση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον για την απελευθέρωση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μεταδίδουν σήμερα τα μμε.

«Θεωρώ ότι πρέπει να απελευθερωθεί», είπε η Άστον σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα
, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον μεταβατικό πρόεδρο Άντλι Μανσούρ και τον αντιπρόεδρο, υπεύθυνο για τις διεθνείς σχέσεις Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

«Με διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά. Θα ήθελα να τον δω», πρόσθεσε η Άστον.

Η ίδια είχε συνάντηση με ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Χίσαμ Καντίλ, και ενθάρρυνε και τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν τον διάλογο.

Όπως είπε η Αστον στο BBC, συζήτησε με την μεταβατική κυβέρνηση το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας της ΕΕ σε μελλοντικές εκλογές.

Υποστηρικτές και αντίπαλοι του Μόρσι πραγματοποίησαν διαφορετικές διαδηλώσεις στο Κάιρο που διήρκεσαν μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

Παράλληλα, τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν αργά χθες το βράδυ σε δύο διαφορετικές ένοπλες επιθέσεις εναντίον ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στο αιγυπτιακό κυβερνείο του Βορείου Σινά που συνορεύει με το Ισραήλ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και με πηγές ασφαλείας.

«Ο πρώτος ήταν ένας 23χρονος νεοσύλλεκτος, ο Μαχμούντ Χανάφι Μοχάμεντ, ο οποίος έπεσε νεκρός από μία σφαίρα στο λαιμό που δέχτηκε από ελεύθερο σκοπευτή ενώ είχε υπηρεσία φυλάσσοντας αστυνομικό τμήμα στην Αρις», σύμφωνα με ανώνυμη πηγή.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σε άλλη επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της Σιχ Ζουέιντ, ο 34χρονος αστυνομικός Μοχάμεντ αλ Σάιντ Μετουάλι σκοτώθηκε και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σε παρόμοια επίθεση, ένοπλοι σκότωσαν τον 37χρονο αστυνομικό Άμπντελ Αζίζ Μοχάμεντ Ατα ενώ περπατούσε στη συνοικία της Αρις, Αλ Ομπούρ.