Αίγυπτος: διαβεβαιώσεις του αρχηγού των ΕΔ στον Χέϊγκελ

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε  ότι η νέα κυβέρνηση εργάζεται για την «πολιτική συμφιλίωση» στη χώρα μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στις 3 Ιουλίου.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Σίσι με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε στον στρατηγό την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τη βία στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Μόρσι και τον κάλεσε να στηρίξει μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς.
«Ο στρατηγός διαβεβαίωσε τον υπουργό Χέιγκελ ότι οι αιγυπτιακές αρχές εργάζονται για μια πολιτική συμφιλίωση», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ. Ο Σίσι τόνισε επίσης ότι η στόχος των αιγυπτιακών αρχών είναι να τηρηθεί ο πολιτικός «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει σε εκλογές.
Ο Σίσι πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο τελευταίος στο Κάιρο.
Νωρίτερα σήμερα, στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ δημοσιεύτηκε μια συνέντευξη του Σίσι στην οποία ο στρατηγός φέρεται να κατηγορεί την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν στήριξε την Αίγυπτο παρά την απειλή εμφυλίου πολέμου στη χώρα. «Εγκαταλείψατε τους Αιγύπτιους. Στρέψατε την πλάτη στους Αιγύπτιους και δεν θα το ξεχάσουν αυτό. Τώρα θα συνεχίσετε να τους γυρίζετε την πλάτη;» είπε ο Σίσι.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας αν σκοπεύει να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου ο Σίσι είπε ότι δεν έχει τέτοιες φιλοδοξίες. «Δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν βλέψεις στην εξουσία», δήλωσε και όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους απάντησε μονολεκτικά: «Ναι».