Αίγυπτος: Έριξε «άκυρο» στα Μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης στο πλαίσιο ΟΗΕ

Του Κώστα Αλατζά

Μετά την Ελλάδα και η Αίγυπτος χαρακτηρίζει «άκυρα» τα Μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε η Άγκυρα με τη κυβέρνηση της Τρίπολης. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Αίγυπτος μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της, έστειλε επιστολές της προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού ζητά να μην πρωτοκολληθούν και αναρτηθούν τα Μνημόνια, διότι, όπως αναφέρει, είναι «ανυπόστατα» και «άκυρα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται μετά τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου να ζητήσει από τις νομικές υπηρεσίες του Οργανισμού να γνωμοδοτήσουν για την εγκυρότητα ή μη των συμφωνιών της Τουρκίας με τη Λιβύη. Αυτό ανέφερε  χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε για άλλη μια φορά «άκυρα» τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης καθώς, όπως δήλωσε «υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης  σε αυτή τη συγκυρία.»

Επαφές Δένδια με αραβικό κόσμο

Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε επίσης του κινδύνους για τη σταθερότητα, όχι μόνο στο εσωτερικό της Λιβύης , αλλά στην ευρύτερη περιοχή από την υπογραφή των μνημονίων με τη κυβέρνηση της Τρίπολης. «Οι  αντίθετες με το Δίκαιο  της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη  δημιουργούν κινδύνους για την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού στη συνάντηση ετέθη και το θέμα της  παραβίασης του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, ζήτημα που θεωρείται αρκετά σοβαρό από τα Ηνωμένα Έθνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως έχει γράψει το OnAlert η Αθήνα επιδιώκει την οικοδόμηση συμμαχιών, με στόχο την ανάδειξη του αποσταθεροποιητικού ρόλου που ενέχουν για τη διεθνή νομιμότητα την ασφάλεια της νοτιοανατολικής Μεσογείου οι προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, όπου αυτή την ώρα γίνεται δεκτός από τον Βασιλιά της Χώρας. Ο Έλληνας υπουργός, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα συνεχίσει τις επαφές του με τον αραβικό κόσμο, πραγματοποιώντας επισκέψεις στο Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Φωτογραφία Reuters