«Η Αίγυπτος είναι φίλη των ΗΠΑ,όχι απαραίτητα και σύμμαχος».Ο πρόεδρος Μόρσι κρατά αποστάσεις

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ συνδέονται με «αληθινή φιλία» χωρίς κατ΄ανάγκην να είναι «σύμμαχοι», σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times.
Ο Μόρσι, ο οποίος αναμένεται σήμερα Κυριακή στη Νέα Υόρκη για μια επίσκεψη στον ΟΗΕ μερικές ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού ρωτήθηκε για τις δηλώσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που προκάλεσε έκπληξη λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα θεωρούσαν (τους Αιγύπτιους) συμμάχους, ούτε εχθρούς».
Στην ερώτηση αν θεωρεί τη χώρα του σύμμαχο των ΗΠΑ, ο Μόρσι απάντησε με διφορούμενο τρόπο λέγοντας απλώς: «αυτό εξαρτάται από το πώς αποδίδετε εσείς τον ορισμό του συμμάχου».
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου είπε ωστόσο ότι οι δύο χώρες συνδέονται με «αληθινή φιλία».
Μετά τις δηλώσεις Ομπάμα που διατυπώθηκαν σε κλίμα έντασης λόγω των ταραχών έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, αρκετοί αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αμβλύνουν το κλίμα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι η Αίγυπτος είναι ένας «στενός και επί μακρόν εταίρος των ΗΠΑ», ενώ η ομόλογός του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι το Κάιρο παραμένει «μη νατοϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ».
Η Αίγυπτος έχει το καθεστώς του «μείζονος μη νατοϊκού συμμάχου των ΗΠΑ» από το 1989, που τής προσφέρει μια προνομιακή στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Ταϊλάνδη.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι, στην πλειοψηφία τους σαλαφιστές, είχαν διαδηλώσει στις 11 Σεπτεμβρίου έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ για να καταγγείλουν μια αμερικανική αντι-ισλαμική ταινία που προκάλεσε κύμα βίαιων διαμαρτυριών στο μουσουλμανικό κόσμο.
Ο αιγύπτιος ηγέτης είπε πως θα ήθελε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο αλλά η πρόταση δεν εξετάστηκε με ενδιαφέρον από την Ουάσινγκτον και τελικά ο Μόρσι δεν επέμεινε για την πραγματοποίησή της, σύμφωνα με τη New York Times.