Αίγυπτος: Μπλόκαρε πλοίο φορτωμένο με ουκρανικό σιτάρι που «έκλεψε» η Ρωσία

Στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης βρίσκεται ολόκληρος ο κόσμος – και ιδιαίτερα οι πιό φτωχές χώρες – εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία ελέγχοντας την Μαύρη Θάλασσα παρεμποδίζει την εξαγωγή πρώτων υλών από την Ουκρανία.

Ανάμεσα σε αυτές τις πρώτες ύλες και το ουκρανικό σιτάρι, το οποίο καλύπτει – υπό κανονικές συνθήκες – μεγάλο μέρος, κοντά στο 1/3, της παγκόσμιας ζήτησης.

Τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης επεσήμανε ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με την Μόσχα να απαντά πως δεν πρόκειται να χαλαρώσει τον κλοιό στα λιμάνια της Ουκρανίας, εκτός κι αν η Δύση χαλαρώσει τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, με τον πρώην πρόεδρο της χώρας μάλιστα να κάνει την εκπληκτική δήλωση «δεν είμαστε ηλίθιοι».

Όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνον στην αδυναμία εξαγωγής του ουκρανικού σιταριού και των άλλων αγαθών όπως το καλαμπόκι, το ηλιέλαιο ή τα λιπάσματα. Υπάρχουν – όπως καταγγέλλουν οι Ουκρανοί – και οι κλοπές αυτών των αγαθών από Ρώσους, από τις περιοχές που πέφτουν στον έλεγχό τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα ολόκληρο φορτίο ουκρανικού σίτου που φορτώθηκε από τους Ρώσους στο Συριακό πλοίο «Finikia» και έβαλε ρότα για τη Μεσόγειο.

Για το πλοίο αυτό, που αναχώρησε από τη Σεβαστούπολη, η Ουκρανική πρεσβεία στην Τουρκία ζήτησε να δεσμευτεί από τις τουρκικές, αλλά μάταια. Το βίντεο που καταγράφηκε στις 15 Μαΐου και είδε το φως της δημοσιότητας μέσω των social media στις 17 του μηνός, δείχνει το πλοίο να περνάει τον Βόσπορο:

Χθες, 19η Μαΐου, ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, αποκάλυψε ότι ένα πλοίο, κατάφορτο με κλεμμένο από τους Ρώσους ουκρανικό σιτάρι, έφτασε στην Αίγυπτο, αλλά αυτή αρνήθηκε να το δεχθεί, απαγορεύοντάς του τον κατάπλου.

Ο κ. Κουλέμπα επικοινώνησε με τον ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι και τον ευχαρίστησε, συζητώντας επιπλέον μαζί του τον συντονισμό των προσπαθειών για να απελευθερωθεί η εξαγωγή ουκρανικών τροφίμων.