Αίγυπτος: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία

Σήμερα και αύριο, 5 και 6 Μαΐου, διεξάγονται οι πολιτικές διαβουλεύσεις που προγραμμάτισε η Αίγυπτος με την Τουρκία στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι δύο χώρες επιδιώκουν να «επαναπροσεγγιστούν» σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, που εξεδόθη χθες το βράδυ, οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας θα διεξαχθούν με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου πρέσβη Χάμντι Σάναντ Λόζα και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβη Σαντάτ Ονάλ, από 5 έως 6 Μαΐου στο Κάιρο.

Η εκ νέου προσέγγιση Καΐρου – Άγκυρας

Όπως αναφέρει το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, «οι διερευνητικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα αναγκαία βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές περίπου του περασμένου μήνα, η Αίγυπτος είχε βάλει «φρένο» στις επαφές με την Τουρκία, με αφορμή το ρόλο και την εμπλοκή της στη Λιβύη, με την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα.

Επίσης, το Κάιρο είχε επισημάνει στην Άγκυρα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και την έκδοση των ανώτερων αξιωματούχων της, ως «προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων τους», μια διαδικασία που είχε ανακοινώσει και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το «μήνυμα» από την Τρίπολη

Ίσως, το πρόσφατο «χαστούκι» της Τρίπολης στην ‘Αγκυρα να έδωσε το «πάτημα» για μια εκ νέου προσέγγιση των δύο πλευρών.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης κάλεσε προχθές την Τουρκία να συνεργαστεί για την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών που παραμένουν σε λιβυκό έδαφος, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της εκεχειρίας μεταξύ των αντιπάλων δυνάμεων.

«Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να βάλουμε τέλος στην παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία» της Λιβύης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνηση Νάιλα αλ Μανγκούς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τρίπολη, η Μανγκούς σημείωσε ότι είναι «σημαντική η συμβολή της Τουρκίας στην κατάπαυση των μαχών και τη σταθεροποίηση της εκεχειρίας σε όλη τη χώρα».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters