Αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, 10 νεκροί – Θα επέμβει ο στρατός;

10 άτομα – εκ των οποίων 2 αστυνομικοί – έχουν χάσει  τη ζωή τους στις αιματηρές συμπλοκές μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων της Αστυνομίας που σημειώθηκαν στο Κίεβο της Ουκρανίας την Τρίτη,μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δώσει τελεσίγραφο στην αντιπολίτευση να τερματίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι το απόγευμα για να επικρατήσει  σχετική  ηρεμία στην πρωτεύουσα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Παρόλα αυτά, διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι το Δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχε εκκενωθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες ακτιβιστές.Νωρίτερα το απόγευμα οι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στη στέγη του σπιτιού στη γωνία των οδών Σελκοβίτσναγια και Ινστιτούτσκαγια, από την οποία η αστυνομία έβαλε εναντίον τους με Μη-Θανατηφόρο ‘Οπλο διαμετρήματος 12.Οι ελεύθεροι σκοπευτές διέφυγαν από τη στέγη, πυροβολώντας και ρίχνοντας βομβίδες αερίου. Οι διαδηλωτές πήραν τη στέγη υπό τον έλεγχό τους και εγκατέστησαν εκεί 10 περίπου άτομα.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει  το γραφείο του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών στην οδό Λίπσκαγια του Κιέβου.ενω υπάρχουν και δράσεις γυρω από το Κοινοβούλιο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε νωρίτερα  ότι η κατάληψη  ενός στρατιωτικού κτιρίου στην πόλη  μέσα στην ημέρα από τους διαδηλωτές , θα προκαλέσει μια κατάλληλη απάντηση από το στρατό , σύμφωνα με την κρατική ρωσική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta .

Κάποια στιγμή, μεταδίδεται,  οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να διασπάσουν την αστυνομική περίφραξη στην Βουλή .
Τη συγκεκριμένη στιγμή οι συγκεντρωμένοι διέσπασαν την αλυσίδα που σχημάτιζαν οι στρατιώτες των Στρατευμάτων Εσωτερικού. Προς το σημείο κινήθηκαν τμήματα των ειδικών δυνάμεων «Μπερκούτ». Ακούστηκαν εκρήξεις κροτίδων και επιστρατεύθηκαν τα κλομπς κατα διαδηλωτών.
«Στόχος μας είναι να περικυκλώσουμε το Κοινοβούλιο, να το αποκλείσουμε και να μην επιτρέψουμε στους βουλευτές να διορίσουν ένα «ρώσο πρωθυπουργό», δήλωσε στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας ο κ. Αντριι Παρούμπιι, εκ των υπευθύνων της κατάληψης της πλατείας και βουλευτής του κόμματος «Πατρίδα» της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού κ. Γιούλια Τιμόσενκο.

Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, ο κ. Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι πιθανόν να παρουσιάσει  έναν υποψήφιο Πρωθυπουργό. 

Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν από νωρίς αρχίσει  πικετοφορία έξω από το Κοινοβούλιο και η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κροτου-λάμψης.«Η μονάδα ειδικών δυνάμεων Berkut στη Σελκοβίτσναγια ρίχνει χειροβομβίδες στο πλήθος!», δηλώνει  αυτόπτης μάρτυς .
Μέλη των ομάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουκρανικής αστυνομίας έχουν περικυκλώσει την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές και έχουν αρχίσει μια μεγάλη επιχείρηση για τη διάλυσή τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις μετέφεραν κοντά στην πλατεία 3 τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες νερού, τα οποία και άρχισαν να χρησιμοποιούν, ενώ διαδηλωτές εκτόξευαν βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα και πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας που τους είχαν περικυκλώσει, όπως μετέδωσε η τηλεόραση.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσε  ότι περίπου 30 διαδηλωτές έχουν μπει στο κτίριο του Δημαρχείου όπου έχει στηθεί ένας πρόχειρος σταθμός πρώτων βοηθειών. Οι μονάδες αυτοάμυνας των διαδηλωτών έχουν βάλει σκοπιά στην είσοδο του Δημαρχείου το οποίο έχει μετατραπεί σε «γενικό επιτελείο της επανάστασής» τους, όπως μεταδίδεται.

Στοπ στην κυκλοφορία τα μεσάνυχτα

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίας μετέδιδε ότι οι αρχές θα περιορίσουν από τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται στο Κίεβο.

Ο γενικός εισαγγελέας κ. Βίκτορ Ψόνκα προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν «οι πιο σκληρές» ποινές σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες καλώντας ταυτόχρονα  τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει».

Εκ των επικεφαλής  της ουκρανικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τις γυναίκες και τα παιδιά να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι ουκρανικές Αρχές. 

Τι λέει η Ουάσιγκτον

Ο  Λευκός Οίκος – δια της κ.  Λόρας Λούκας Μάγκνουσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) – ,κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».

«Εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις βιαιότητες στους δρόμους και την προσφυγή στην υπερβολική βία και από τις δύο πλευρές, τις ουκρανικές αρχές και τους διαδηλωτές», υπογράμμισε μεταξύ άλλων  η κ. Μάγκνουσον.

Οι σημερινές – κλιμακούμενες - συγκρούσεις είναι οι πρώτες συγκρούσεις στο Κίεβο από το τέλος του Ιανουαρίου, όταν, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίσθηκαν.

Τι λέει η Ρωσία

Η Ρωσία, όπως ήδη γράψαμε νωρίτερα, προτίθεται να χορηγήσει στην Ουκρανία νέα δόση βοήθειας ύψους 2 δισεκ. δολαρίων εντός  αυτής της εβδομάδας, Σχετική δήλωση έκανε  ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας κ. Αντόν Σιλουάνοφ.
Το Δεκέμβριο η Μόσχα υποσχέθηκε να χορηγήσει στο Κίεβο 15 δισεκ. δολάρια, προκειμένου να στηρίξει την εξασθενημένη οικονομία της χώρας, όμως από τότε η Ουκρανία έχει λάβει μόνο 3 δισεκ. δολάρια.
Η νέα δόση δανείου μπορεί να ενισχύσει αισθητά τη θέση του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει σθεναρό κίνημα διαμαρτυρίας, μετέδωσε η Φωνή της Ρωσίας.
Χθές πάντως  ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τα δυτικά ΜΜΕ ότι αποσιωπούν ο, τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

«Κοιτάξτε πως δείχνουν τα δυτικά ΜΜΕ σκηνές από την Ουκρανία,  είπε ο υπουργός.  Οι ειρηνικοί αντιπολιτευόμενοι απαιτούν δικαιοσύνη και τάξη, ενώ οι θηριώδεις Αρχές καταστέλλουν τις ενέργειές τους με τη βία».
«Στην πραγματικότητα κρύβεται τεράστιος αριθμός γεγονότων από ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία,  δήλωσε χθες ο κ. Λαβρόφ.  Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν και ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων αγγλόφωνων και αραβόφωνων, που δείχνουν λεπτομερώς, με τι δυνάμεις βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες οι ουκρανικές Αρχές  με καθαρά εξτρεμιστικές, αντισημιτικές. Και αυτό αποσιωπάται, δυστυχώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία ενισχύει την Ουκρανία με ένεση ρευστότητας ύψους 2 δις

Δύο χάρτες που εξηγούν τι γίνεται στην Ουκρανία