Αιθιοπία: Οι αντάρτες είναι περικυκλωμένοι από τον ομοσπονδιακό στρατό

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις στην Αιθιοπία περικυκλώνουν την πρωτεύουσα της περιφέρειας Τιγκρέ από απόσταση περίπου 50 χλμ., ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση, αφού έδωσε τελεσίγραφο 72 ωρών στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ (TPLF) να παραδοθεί.

«Η αρχή του τέλους είναι σε απόσταση αναπνοής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ρέντουαν Χουσέιν για την επίθεση που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, αποσταθεροποίησε την Αιθιοπία και επεκτάθηκε σε γειτονικές χώρες στο Κέρας της Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ είπε στο TPLF, που ασκούσε τη διακυβέρνηση στην ορεινή βόρεια ζώνη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, να καταθέσει τα όπλα έως την Τετάρτη διαφορετικά θα αντιμετωπίσει μια τελική επίθεση στη Μέκελε, μια πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων.

Ο ηγέτης του TPLF Ντεμπρέτσιον Γκεμπρεμάικλ αρνήθηκε πως η Μέκελε έχει περικυκλωθεί και δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η απειλή του τελεσιγράφου είναι ένα πρόσχημα για ανασύνταξη των κυβερνητικών δυνάμεων έπειτα από τις ήττες, όπως τις χαρακτήρισε, που υπέστησαν σε τρία μέτωπα.

Το ιστορικό της σύγκρουσης

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις τελευταίες αυτές δηλώσεις. Οι ισχυρισμοί αμφοτέρων των πλευρών δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν καθώς οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές επικοινωνίες έχουν διακοπεί.

Εκατοντάδες, πιθανόν χιλιάδες, άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες και στις αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν στις 4 Νοεμβρίου, στέλνοντας περίπου 40.000 πρόσφυγες στο γειτονικό Σουδάν αφότου η κυβέρνηση κατηγόρησε το TPLF ότι εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση σε ομοσπονδιακή στρατιωτική βάση.

Η σύγκρουση επεκτάθηκε πέρα από την Τιγκρέ, με το TPLF να εκτοξεύει ρουκέτες τόσο εναντίον της γειτονικής περιφέρειας Αμχάρα όσο και πέρα από τα σύνορα στην Ερυθραία, την οποία οι κάτοικοι του Τιγκρέ κατηγορούν ότι υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις, κάτι που η Ασμάρα αρνείται.

Ο Ρέντουαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η κυβέρνηση ελέγχει τώρα το μεγαλύτερο μέρος της Τιγκρέ και πως οι άνθρωποι στις πόλεις που κατελήφθησαν παραδίδουν τα όπλα που τους έδωσε το TPLF. Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις περικυκλώνουν την Μέκελε από απόσταση περίπου 50 χλμ., πρόσθεσε σε κείμενο που εστάλη στο Ρόιτερς.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters