OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αιτή: Επιθέσεις με drones εναντίον συμμοριών από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο Πορτ-ο-Πρινς

18/01/2026 - 09:39
Αϊτή

REUTERS/Jean Feguens Regala

Share on FacebookShare on Twitter

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή έχουν αρχίσει ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον συμμοριών κακοποιών κι εκτόπισαν έναν από τους πιο γνωστούς ηγέτες τους, τον Τζίμι Σεριζιέ, γνωστό επίσης ως «Μπάρμπεκιου», δήλωσε χθες Σάββατο (17.01.2026) στο Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματικός της αϊτινής αστυνομίας.

Επιδρομή με drones η οποία εξαπολύθηκε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς είχε στόχο ένα από τα σπίτια του «Μπάρμπεκιου», του επικεφαλής της συμμαχίας συμμοριών «Viv Ansanm» («ζώντας μαζί»), από τις σημαντικότερες μορφές των συμμοριών που έχουν μετατραπεί σε γάγγραινα στη μικρή χώρα της Καραϊβικής, τη φτωχότερη του δυτικού ημισφαιρίου.

«Η στοχευμένη επιχείρηση μας επέτρεψε να καταστρέψουμε το σπίτι και να ελαχιστοποιήσουμε κάθε πιθανότητα επιστροφής της συμμορίας του στην περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Φραντς Λερεμπούρ στο AFP.

Επιχειρήσεις της αϊτινής αστυνομίας διεξάγονται καθημερινά στο κέντρο της Πορτ-ο-Πρενς, που ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τις συμμορίες, με τη συμβολή δύναμης καταπολέμησης των συμμοριών που αντικατέστη στην πολυεθνική δύναμη υποστήριξης ασφαλείας (ΠΑΥΑ) με πράσινο φως του ΟΗΕ, καθώς και ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας.

Εκρήξεις οφειλόμενες σε επιχειρήσεις drones ακούγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου. Η αστυνομία της Αϊτής εκφράζει αισιοδοξία πως θα «ανακτήσει τον έλεγχο της πρωτεύουσας σύντομα» χάρη στη σειρά «εντατικών επιχειρήσεων» που διεξάγονται από τα τέλη Δεκεμβρίου.

«Έχουμε μπει σε λογική αποκατάστασης της δημόσιας τάξης (…) Διεξάγουμε περιπολίες ασφαλείας στις περιοχές αυτές. Αυτό δεν ήταν για δυνατό εδώ και χρόνια», σημείωσε ο Φραντς Λερεμπούρ.

1,4 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι

Η Αϊτή δοκιμάζεται εδώ και χρόνια από τη βία συμμοριών, στις οποίες αποδίδονται φόνοι, βιασμοί, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα. Και η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις αρχές του 2024, όταν ο de facto πρωθυπουργός την εποχή Αριέλ Ανρί εξωθήθηκε σε παραίτηση με φόντο την κλιμάκωση της βίας των εγκληματικών οργανώσεων.

Τη χώρα, όπου έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016, κυβερνούν έκτοτε μεταβατικές αρχές, που δεν έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη βία, μολαταύτα, υποσχέθηκαν να οργανώσουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές το καλοκαίρι του 2026.

Δεκαοκτώ χώρες έχουν δεσμευτεί να στείλουν δυνάμεις στην Αϊτή για να ενταχθούν στη νέα αποστολή κατά των συμμοριών που αντικαθιστά την ΠΑΥΑ, προκειμένου να βοηθήσουν τις αϊτινές μεταβατικές αρχές. Σκοπός είναι η νέα αποστολή να έχει 5.500 στρατιώτες, ανέφερε στα μέσα Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Άλμπερτ Ράμντιν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UNICEF, κάπου 1,4 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της βίας των συμμοριών στην πρωτεύουσα, ή αλλιώς πάνω από το 10% του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων 740.000 και πλέον παιδιών. Και κάπου 5,7 εκατ. Αϊτινοί είναι αντιμέτωποι με οξεία διατροφική ανασφάλεια, εκ των οποίων 1,2 εκατ. είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: DRONESΑΙΤΗ

Related Posts

Ισραήλ - Λίβανος - Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

26/03/2026 - 09:22
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

26/03/2026 - 09:01
Ισραήλ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

26/03/2026 - 08:53

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Ταξίδι με το κατοικίδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι αλλάζει από 22 Απριλίου 2026

Αγγελική Ηλιάδη για την αδερφή του Μπάμπη Λαζαρίδη: Οι γυναίκες είμαστε πάντα ενωμένες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert