Αϊτή: Παρέλαβε τεθωρακισμένα οχήματα από τον καναδικό στρατό – Συνεχίζεται η ανθρωπιστική κρίση

Ο καναδικός στρατός παρέδωσε τεθωρακισμένα οχήματα στην Αϊτή χθες Τετάρτη, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει συμμορίες κακοποιών που λυμαίνονται τη χώρα, επιτείνοντας την ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά. Καναδικά στρατιωτικά αεροσκάφη έκαναν την παράδοση στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, διευκρίνισε.

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ήδη έστειλαν τον Οκτώβριο οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων, καθώς και άλλο υλικό στις αϊτινές αρχές. Τον μήνα εκείνο, η αϊτινή κυβέρνηση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναπτύξει στο κράτος της Καραϊβικής «ειδική ένοπλη δύναμη», για να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες. Η Οτάβα εξάλλου επέβαλε κυρώσεις σε πρώην πρόεδρο, δυο πρώην πρωθυπουργούς, κοινοβουλευτικούς κι επιχειρηματίες στην Αϊτή που κατηγορεί για δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.

Η στάση του Καναδά

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε χθες Τετάρτη σε δημοσιογράφους πως οι κυρώσεις και η βοήθεια της χώρας του και συμμάχων της κάνουν «τη διαφορά». Μολαταύτα, «έχουμε όλοι επίγνωση πως τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν στην Αϊτή, και γι’ αυτό ο Καναδάς και οι εταίροι του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προετοιμάζονται για διάφορα σενάρια», για την περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, πρόσθεσε.

Ακόμη, επανέλαβε, όπως και προχθές Τρίτη, πως ο Καναδάς και οι εταίροι του θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια μεν, αλλά η κρίση πρέπει να επιλυθεί «από τον ίδιο τον αϊτινό λαό». Πάνοπλες συμμορίες επεκτείνουν συνεχώς τα εδάφη που ελέγχουν στην Αϊτή, ειδικά μετά τη δολοφονία το 2021 του αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων. Μεγάλο μέρος της χώρας έχει τεθεί εκτός του ελέγχου του κράτους και είναι σχεδόν καθημερινές οι οδομαχίες ανάμεσα σε κακοποιούς και την αστυνομία ή ανάμεσα σε συμμορίες.

Τον Σεπτέμβριο, οι συμμορίες επέτειναν την κρίση, επιβάλλοντας αποκλεισμό σε τερματικό σταθμό καυσίμων για σχεδόν έξι εβδομάδες, παραλύοντας το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω νέας επιδημίας χολέρας. Ο ΟΗΕ είχε εισηγηθεί τον Οκτώβριο να σταλεί «δύναμη ταχείας αντίδρασης» για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία, αποφεύγοντας να κάνει λόγο περί ανάπτυξης κυανόκρανων. Μέχρι σήμερα, ουδεμία χώρα έχει προσφερθεί να αναλάβει πρωτοβουλία για να αναπτυχθεί τέτοια δύναμη, εγχείρημα που θα ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters