Ακάρ: Εξετάζουμε την ανανεωμένη προσφορά των ΗΠΑ για τους Patriot

 Η αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων πυραυλικής αντιπυρικής άμυνας δεν θα πρέπει να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ, επειδή η Άγκυρα δεν είναι αντίπαλος της Ουάσινγκτον και εξακολουθεί να δεσμεύεται με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar.

Ο Akar είπε επίσης ότι η Τουρκία αναμένεται να παραμείνει όχι μόνο αγοραστής μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth αλλά και συνεργάτης στην παραγωγή τους, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35 εάν αγοράσει τους S-400.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σύνδεση των S-400 με τα F-35 είναι ατυχής», δήλωσε σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον. «Αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υπόλοιπους εταίρους να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία των F-35 παράλληλα με το ρωσικό αμυντικό σύστημα.

Ο Akar επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει τεχνικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά των S-400.

Η Τουρκία αξιολογεί επίσης μια ανανεωμένη προσφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot, πρόσθεσε ο Akar. «Πρόσφατα λάβαμε την αναθεωρημένη προσφορά για τους Patriot. Αυτή η προσφορά βρίσκεται τώρα στο τραπέζι, την μελετάμε προσεκτικά. «

Πηγή: Reuters