«Άκυρο» ΟΗΕ στην Ρωσία για το προσχέδιο ψηφίσματος για την Συνθήκη για Πυρηνικά INF

Καταψηφίστηκε το προσχέδιο που κατέθεσε η Ρωσία στον ΟΗΕ για τη συμμόρφωση προς τους όρους της Συνθήκης για τα Πυρηνικά όπλα (INF).

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μαρία Φερνάντα Εσπινόζα ανακοίνωσε πως καταψήφισε το προσχέδιο ψηφίσματος που πρότεινε η Ρωσία για τη διατήρηση της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα ενδιάμεσου βεληνεκούς INF.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής: υπέρ 43, κατά 46, αποχή 78», ανέφερε η Εσπινόζα και πρόσθεσε πως δεν εγκρίνεται.

Στις 14 Δεκεμβρίου, η Ρωσία εισηγήθηκε ένα προσχέδιο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας τη διατήρηση και τη συμμόρφωση με τη Συνθήκη INF.

Η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Συρία, η Κούβα, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ και το Πακιστάν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Τουρκία, η Ουκρανία και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν κατά του μέτρου.

Το προσχέδιο ψηφίσματος καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να συνεχίσουν τις διμερείς διαβουλεύσεις σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεών τους βάσει της συνθήκης INF και να ανανεώσουν τον εποικοδομητικό διάλογο για στρατηγικά ζητήματα για την περαιτέρω πρόοδο στον πυρηνικό αφοπλισμό και την εδραίωση της διεθνούς σταθερότητας.

Αναφέρει επίσης ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να εξετάσει τις δράσεις που υπονομεύουν τη Συνθήκη INF ως κινήσεις που παρεμποδίζουν την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα και την περιφερειακή ασφάλεια και καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διατήρηση της συμφωνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι παραβίασαν τη Συνθήκη INF τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Sputnik