Αλ Κάϊντα: Νέα μέτωπα απειλούν Ιράκ Συρία

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ ανάμεσα στις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL), οργάνωση που διατηρεί διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Αλλά σε σύγκρουση  για πρώτη φορά στο έδαφος της Συρίας είναι και οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» με το Μέτωπο αλ-Νούσρα, την επίσημη πτέρυγα του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα στη Συρία!

Το» Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» είναι η οργάνωση που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τις τελευταίες ημέρες την πόλη Φαλούτζα στο Ιράκ και τμήματα του Ραμάντι. Στις δύο αυτές πόλεις του Ιρακ - που βρίσκονται υπό πολιορκία - δεν σταματούν οι συγκρούσεις .
Στην Συρία ο ηγέτης του Μετώπου Αλ-Νούσρα Αμπού Μοχαμάντ αλ-Γκολάνι αναφέρεται σε ηχογραφημένο μήνυμά τους στις συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών, και καλεί σε κατάπαυση πυρός και συνένωση όλων των ομάδων εναντίον του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο ιρακινός στρατός έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τοπικές φυλές για να πολεμήσει εναντίον της Αλ Κάιντα, η οποία έχει συμμαχήσει με ομάδες Σύρων εξεγερμένων σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας – και με άξονες μεσα στις δύο χώρες – ένα κράτος που θα κυβερνάται βάσει της σαρία (ισλαμικό νόμο).

Αίμα σε δυο πόλεις του Ιράκ

Καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σφοδρές μάχες στρατού – τζιχαντιστών, αναλυτικότερα στην Φαλούτζα  τοπικές πηγές  αναφέρουν ότι σήμερα ο στρατός βομβαρδισε σπίτια και πως τραυματίστηκαν πάρα πολλά άτομα στις επιθέσεις, ενώ η πολιορκημένη πόλη  αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.Η Ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι 13.000 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει την πόλη.
Επίσης η βία επικρατεί και στο Ραμαντί. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι 25 αντάρτες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε εναντίον κέντρου επιχείρησης των ανταρτών σε περιοχή εκτός της πόλης.Ενώ εντείνονται οι συγκρούσεις, ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Νουρί αλ Μαλίκι δήλωσε ότι θα συνεχιστεί  ο αγώνας εναντίον στοιχειων που διασυνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Πάντως  η υπερδραστηριότητα της οργάνωσης »Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIL) στη Μέση Ανατολή ανεβάζει στα ύψη τον υδράργυρο στην περιοχή και προσθέτει ακόμη έναν σοβαρό λόγο ανησυχίας στη διεθνή κοινότητα. Στο ενεργητικό της αποδίδονται δύο πόλεις υπό κατάληψη, 68 βομβιστικές επιθέσεις τον μήνα και τρομοκρατικά χτύπηματα μεγάλου βεληνεκούς.  

 Η ταυτότητα και ο στόχος της ISIL 

Ποια είναι όμως η  ISIL; Πρόκειται για  «θυγατρική» της Αλ Κάιντα και γεννήθηκε στη Συρία από ισλαμιστές που μάχονται το καθεστώς Ασαντ. Ο στόχος της σουνιτικής αυτής οργάνωσης είναι η δημιουργία εμιράτου που θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το Ιράκ και τις «απελευθερωμένες» περιοχές της Συρίας.

Η  οργάνωση άρχισε την επίθεσή της από το δυτικό Ιράκ στις 30 Δεκεμβρίου όταν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας σουνιτών στην πόλη Ραμάντι. Οι τοπικές σουνιτικές φυλές συμμάχησαν με την ISIL εναντίον του στρατού. Η ενέργεια των κυβερνητικών δυνάμεων να αποχωρήσουν για να ηρεμήσουν τα πνεύματα έδωσε την ευκαιρία στους άντρες της ISIL να καταλάβουν τμήματα του Ραμαντί και της Φαλούτζα, όπως προαναφέραμε. Την περασμένη Παρασκευή, οι ισλαμιστές κήρυξαν στη Φαλούτζα την ανεξαρτησία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας.

Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα- όχι στρατό

 Όπως  επισημαίνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», η ένταση της ένοπλης παρουσίας της ISIL στη Μέση Ανατολή αποτυπώνει ανάγλυφα το κενό εξουσίας στην περιοχή δύο χρόνια μετά την αποχώρηση των  δυνάμεων των ΗΠΑ  και χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία διάθεση επιστροφής τους. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε  ότι θα επισπεύσει τις πωλήσεις και τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων προς το Ιράκ ώστε να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο στην αναχαίτιση του νέου κύματος της Αλ Κάιντα στη χώρα.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κ.  Τζον Κέρι, που επισκέφθηκε την περιοχή τις προάλλες, τόνισε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει νέα στρατεύματα στο Ιράκ.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της ιρακινής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να απωθήσει του αντάρτες, όμως αυτή είναι μια μάχη την οποία πρέπει να κερδίσει μόνη της» δήλωσε ο κ. Κέρι μία ημέρα αφότου το »Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε»,  έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Φαλούτζα.
«Αυτή είναι μια μάχη που ανήκει στους Ιρακινούς […] Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε» υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ.

«Θα τους βοηθήσουμε στη μάχη τους, όμως τελικά θα πρέπει να την κερδίσουν και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να το κάνουν» πρόσθεσε.
Ο σιίτης Πρωθυπουργός του Ιράκ κ. Νουρί αλ Μαλίκι καλεσε τους ηγέτες των σουνιτικών φυλών της επαρχίας Αλ Ανμπάρ να εκδιώξουν από τη Φαλούτζα και το Ραμαντί τους μαχητές του ISIL προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ένοπλη σύγκρουση.  Ιρακινός αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέλη της οργάνωσης  »Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» έχουν  άρτια στρατιωτική εκπαίδευση.

Οι διασπάσεις των οργανώσεων της Αλ Κάιντα

Οι διαιρέσεις στο εσωτερικό της Αλ Κάιντα εμφανίστηκαν το Νοέμβριο του 2013 όταν ο αρχηγός της Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι έδωσε στους τζιχαντιστές του Μετώπου αλ-Νούσρα το «λάβαρο» της οργάνωσης στη Συρία και διέταξε τη διάλυση του »Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε».

Γραπτή εντολή είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2013 που έχει μείνει έως τώρα ανεκτέλεστη.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα ανέφερε πως το Μέτωπο αλ-Νούσρα είναι η μόνη πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία, επιφορτισμένη να αναφέρεται στη «γενική διοίκηση» και δεν θα λειτουργεί πλέον υπό τη σκέπη της ιρακινής οργάνωσης της Αλ Κάιντα.

Αργότερα ακολούθησε νέα σύγκρουση όταν ο αρχηγός του ISIL Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκλάντι ισχυρίστηκε ότι το Μέτωπο αλ-Νούσρα αποτελεί την πέρυγα της οργάνωσής του στη Συρία, γεγονός που διαψεύστηκε από τον διοικητή Γκολάνι του Μετώπου, ο οποίος επιβεβαίωσε την υποταγή και πίστη του στον αλ-Ζαουάχρι.

Το Μέτωπο αλ-Νούσρα συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2012, εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα το Δεκέμβριο του ίδιου έτους και οι ΗΠΑ την έχουν στην  λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.Έχει εκτελέσει ορισμένες από τις φονικές επιθέσεις εναντίον του συριακού καθεστώτος, περιλαμβανομένων πολλών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Ο ηγέτης του Μετώπου αλ-Νούσρα Αμπού Μοχαμάντ αλ-Γκολάνι αναφέρεται σε ηχογραφημένο μήνυμά τους στις συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών, και καλεί σε κατάπαυση πυρός, ανταλλαγή αιχμαλώτων  και συνένωση όλων των ομάδων εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.Όπως μετέδωσε το δίκτυο TV  Al-Arabiya, ο ίδιος απέδωσε τις συγκρούσεις σε «λάθη» του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, όπως η σύλληψη ενός διοικητή του Μετώπου αλ-Νούσρα στην Ράκα.