Αλεξέι Ναβάλνι: Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 4.400 διαδηλωτές

Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ αυτών της πρωτεύουσας Μόσχας, κατά το νέο κύμα διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, με τους συμμετέχοντες να αξιώνουν την αποφυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Στη Μόσχα, οι δρόμοι της οποίας έχουν καλυφθεί από χιόνι, διαδηλωτές και αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών έπαιζαν τη «γάτα με το ποντίκι» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας είχει πλήρως αποκλειστεί, αρχής γεγονομένης από την πλατεία Λουμπιάνκα, την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), μπροστά από την οποία οι διαδηλωτές ήλπιζαν αρχικά να συγκεντρωθούν.

Πάνω από 4.400 συλλήψεις

Μπροστά στα αστυνομικά οδοφράγματα, με τις αρχές να κλείνουν επίσης σταθμούς του μετρό, οι διαδηλωτές προτίμησαν να κατευθυνθούν προς το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκεται φυλακισμένος ο Αλεξέι Ναβάλνι, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να φθάσουν, προτού επιστρέψουν εκ νέου στο κέντρο.

Νωρίς το βράδι τοπική ώρα, η ομάδα του Ναβάλνι ανακοίνωσε το τέλος της διαδήλωσης στη Μόσχα.

«Τους δείξαμε πόσο πολύ πολυάριθμοι ήμασταν!» έγραψε σε μήνυμα στο Telegram, απευθύνοντας κάλεσμα στους υποστηρικτές του Ναβάλνι να πάνε να τον στηρίξουν, όταν οδηγηθεί στο δικαστήριο, την Τρίτη.

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις, τουλάχιστον 4.407 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 85 πόλεις, κυρίως όμως στη Μόσχα (1.357) και την Αγία Πετρούπολη (950).

Σύμφωνα με την ένωση Ρώσων δημοσιογράφων, τουλάχιστον 60 μέλη του Τύπου συνελήφθησαν επίσης.

Το χρονικό των διαδηλώσεων

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από την Γερμανία όπου ανάρρωνε μετά την δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα το περασμένο καλοκαίρι. Ο ίδιος κατηγορεί τον πρόεδρο Πούτιν ότι διέταξε την δηλητηρίασή του, αλλά το Κρεμλίνο το διαψεύδει.

Η αστυνομία στη Μόσχα συνέλαβε τουλάχιστον 100 ανθρώπους την ώρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις νωρίς σήμερα το πρωί υπό χιονόπτωση και με έντονη την παρουσία της αστυνομίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters.

To OVD-Info, μια ομάδα επιτήρησης των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε 1.009 άτομα σε όλη τη χώρα,

Η 40χρονη Γιούλια, μια διαδηλώτρια στη Μόσχα, λέει ότι αποφάσισε να συμμετάσχει παρότι την προηγούμενη νύχτα είχε πάθει κρίση πανικού από την ανησυχία της για τις πιθανές επιπτώσεις της συμμετοχής της.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ζω σε ένα κράτος πλήρους ανομίας. Σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Σε μια χώρα που κυβερνάται από την διαφθορά. Θα ήθελα να ζω διαφορετικά», λέει.

Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει παράνομες τις διαδηλώσεις καθώς δεν είχαν λάβει έγκριση και είχε ανακοινώσει ότι θα τις διέλυε. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι οι διαδηλωτές μπορεί να διασπείρουν κορονοϊό.

Οι συλλήψεις των αστυνομικών

Πλήθη διαδηλωτών ήταν διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας καθώς οι οργανωτές άλλαξαν δύο φορές το προγραμματισμένο σημείο συνάντησης επειδή η αστυνομία είχε λάβει πρωτοφανή μέτρα σφραγίζοντας την πρόσβαση σε περιοχές της πρωτεύουσας για τους πεζούς και κλείνοντας σταθμούς του μετρό.

Η αστυνομία εκτιμά ότι στις διαδηλώσεις στη Μόσχα συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι.

Στην πόλη Βλαντιβοστόκ της ρωσικής Άπω Ανατολής η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο κέντρο υποχρεώνοντάς τους να συγκεντρωθούν κοντά στην προκυμαία, δίπλα στον παγωμένο όρμο Άμουρ.

Οπτικό υλικό δείχνει διαδηλωτές να φωνάζουν «Ο Πούτιν είναι κλέφτης» κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου και πραγματοποιώντας πορεία σε θερμοκρασίες που έφθασαν τους μείον 13 βαθμούς Κελσίου.

Στο Τομσκ, την πόλη της Σιβηρίας την οποία είχε επισκεφθεί ο Ναβάλνι προτού καταρρεύσει ξαφνικά μέσα στο αεροπλάνο τον περασμένο Αύγουστο, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από έναν συναυλιακό χώρο και φώναζαν «Αφήστε τον ελεύθερο».

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στην πόλη Γιακούτσκ της ανατολικής Σιβηρίας παρά τους -42 βαθμούς Κελσίου.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω σε διαδήλωση. Βαρέθηκα πια την πλήρη ανομία των αρχών», λέει ο Ιβάν, ένας διαδηλωτής που αρνήθηκε να αποκαλύψει το επίθετό του.

Η σημασία των διαδηλώσεων

Οι διαδηλώσεις είναι ένα τεστ για την υποστήριξη προς τον Αλεξέι Ναβάλνι καθώς πολλοί από τους πιο προβεβλημένους συμμάχους του στοχοποιήθηκαν σε μια επιχείρηση καταστολής αυτή την εβδομάδα.

Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του Όλεγκ, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Αν παραμείνουμε σιωπηλοί, τότε θα έρθουν αύριο για κάποιον από εμάς», έγραψε στο Instagram η Γιούλια Ναβάλναγια, η σύζυγος του Ναβάλνι, η οποία σήμερα συνελήφθη σε διαδήλωση στη Μόσχα αλλά είχε συλληφθεί και στις διαδηλώσεις του περασμένου σαββατοκύριακου.

Ο 44χρονος Ναβάλνι κατηγορείται για παραβιάσεις των όρων αποφυλάκισής του, οι οποίες όπως λέει είναι κατασκευασμένες. Την ερχόμενη εβδομάδα ένα δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει αν θα του επιβάλει ποινή φυλάκισης έως και 3,5 χρόνια.

Η Δύση έχει ζητήσει από τη Μόσχα να τον απελευθερώσει και οι σύμμαχοί του έχουν απευθύνει έκκληση στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος 35 ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι είναι στενοί σύμμαχοι του προέδρου Πούτιν.

Στην προσπάθειά του να συσπειρώσει τους συμμάχους του ο Ναβάλνι ανέβασε αυτό τον μήνα ένα βίντεο, το οποίο είχε πάνω από 100 εκατομμύρια θεάσεις, όπου κατηγορεί τον Πούτιν πως είναι ο ιδιοκτήτης μιας έπαυλης αμύθητης αξίας στην Μαύρη Θάλασσα.

Το Κρεμλίνο το έχει διαψεύσει και χθες, παραμονή των διαδηλώσεων, ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ένας επιχειρηματίας και πρώην συναθλητής του Πούτιν στο τζούντο δήλωσε ότι ο ίδιος είναι ο ιδιοκτήτης του μεγάρου αυτού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters