Αλγερία: Χιλιάδες διαδηλωτές κινητοποιούνται ενάντια στο «παλιό κατεστημένο»

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Μεγάλου Ταχυδρομείου για να απαιτήσουν την αποχώρηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, που βρίσκεται στην εξουσία 20 χρόνια, αυτή την Παρασκευή που αποτελεί τεστ για την τέταρτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων στην Αλγερία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πλήθος αυξανόταν συνεχώς δύο ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της τέταρτης μεγάλης εβδομαδιαίας διαδήλωσης στο Αλγέρι.

Πρόκειται για την πρώτη Παρασκευή διαμαρτυριών μετά την αναβολή από τον Μπουτεφλίκα των προεδρικών εκλογών και την παράταση επ΄αόριστον της θητείας του, η οποία θα έληγε κανονικά στις 28 Απριλίου.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί επίσης σε μια πλατεία που βρίσκεται κοντά σε εκείνην του Μεγάλου Ταχυδρομείου.

Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, η διασταύρωση μπροστά από το Μεγάλο Ταχυδρομείο είναι μαύρη από τον κόσμο πολύ πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το τέλος της εβδομαδιαίας μουσουλμανικής προσευχής, στην αρχή του απογεύματος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, οι αρχές εμπόδισαν δεκάδες λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές να κατευθυνθούν στο κέντρο του Αλγερίου ενόψει των προγραμματισμένων μαζικών διαδηλώσεων.

Τα λεωφορεία μετέφεραν κόσμο από τα προάστια της πρωτεύουσας και γειτονικές πόλεις προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Οι σταθμοί του μετρό έκλεισαν και υπάρχει ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

«Βλέπουμε ένα Αλγέρι φωτισμένο από τη νεολαία του, όχι σκοτεινιασμένο από τα γηρατειά του», γράφει ένα πανό σχολιάζοντας την προχωρημένη ηλικία των Αλγερινών ηγετών και ιδίως του προέδρου Μπουτεφλικα, 82 ετών, η υγεία του οποίου έχει εξασθενίσει μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστη το 2013.

«Κάνετε πως μας καταλαβαίνετε, κάνουμε πως σας ακούμε», γράφει ένα άλλο πανό, μια αναφορά στις προσπάθειες που κατέβαλε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας η εξουσία να πείσει το πλήθος που διαδηλώνει στους δρόμους ότι έχει ακούσει τη φωνή του.

Πολλοί διαδηλωτές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήρθαν από την επαρχία και πέρασαν τη νύχτα σε συγγενείς ή φίλους, φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούσαν να φθάσουν σήμερα στην πρωτεύουσα, όπου έχουν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αφότου ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης στις 22 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters