Αλβανία: Αναλαμβάνει δράση η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

(Φωτο Αρχείου: REUTERS)

Αρχίζει αύριο στην Αλβανία η πρώτη επιχείρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε έδαφος τρίτης χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από αύριο, ομάδες του οργανισμού θα αναπτυχθούν μαζί με συνοριοφύλακες από την Αλβανία στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σκοπός, να ενισχυθεί η διαχείριση και η ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Την τελική ευθύνη για την προστασία των συνόρων της διατηρεί φυσικά η Αλβανία. Όμως σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχει τη δυνατότητα να παρέχει τόσο τεχνική όσο και επιχειρησιακή στήριξη και βοήθεια.

Οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής θα μπορούν να συνδράμουν συνοριοφύλακες από την Αλβανία στη διενέργεια των συνοριακών ελέγχων στα σημεία διέλευσης. Όλες οι επιχειρήσεις στα αλβανικά σύνορα με την Ελλάδα θα διεξαχθούν σε πλήρη συμφωνία με τις αλβανικές και τις ελληνικές Αρχές.

Κατά την έναρξη της επιχείρησης, ο οργανισμός θα αποστείλει 50 αξιωματικούς, 16 περιπολικά οχήματα και 1 όχημα με ανιχνευτές θερμότητας από 12 κράτη μέλη της ΕΕ. Τα κράτη αυτά είναι: