Αλβανία: Μεγάλη συγκέντρωση στη Χειμάρρα για τον Φρέντι Μπελέρη – Τι λέει ο ίδιος μέσα από την φυλακή [vid]

Με κεντρικό αίτημα την άμεση απελευθέρωση και ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, Έλληνες μειονοτικοί στην Αλβανία πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα μαχητική συγκέντρωση στην Χειμάρρα.

Το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Καθώς συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την σύλληψη και προφυλάκιση του Μπελέρη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, οι αλβανικές δικαστικές αρχές εξακολουθούν να τον κρατούν προφυλακισμένο χωρίς να έχουν ορίσει δικάσιμο, ούτε καν να του έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες.

Κατά τους μειονοτικούς και την ηγεσία τους, η συνεχιζόμενη κράτησή του αποτελεί μέρος σχεδιασμού, ώστε να εκπνεύσουν οι προβλεπόμενες από τον εκλογικό κώδικα προθεσμίες και να μην μπορεί να ορκιστεί δήμαρχος.

Σε τέτοια περίπτωση ο ίδιος κώδικας προβλέπει, προκήρυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα νέων εκλογών στον Δήμο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ωστόσο, τα Τίρανα, προσπάθησαν να ματαιώσουν τη συγκέντρωση συμπαράστασης για το δήμαρχο Χειμάρρας. Η αστυνομία στην Αλβανία νωρίτερα, επέδωσε έγγραφο με το οποίο ανέφερε ότι δεν εγκρίνεται η συγκέντρωση.


Τα στελέχη της ομογενειακής οργάνωσης Ομόνοια αρνήθηκαν να παραλάβουν το έγγραφο. Η αλβανική αστυνομία ενημέρωσε το πρωί  ότι «επιθυμεί» να μην γίνει η συγκέντρωση για τον Φρέντι Μπελέρη, με τον ισχυρισμό ότι δεν πρωτοκολλήθηκε το αίτημα. Τα στελέχη της Ομόνοιας απαντούν ότι ενημέρωσαν εγκαίρως τις αρχές για την κινητοποίηση.

Μιλώντας στο Open, ο εκλεγμένος δήμαρχος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είμαι αποφασισμένος να κάτσω εδώ όσο χρειαστεί για να ορκιστώ δήμαρχος και να πάω εκεί που με όρισε ο λαός της Χειμάρρας». «Η δικαιοσύνη πάντα στο τέλος κερδίζει».


Με πληροφορίες από: Newsit