Αμερικανικά αεροσκάφη θα πετάξουν πάνω από τη Ρωσία – Απαντά η Μόσχα

Μια ομάδα Αμερικανικών και Καναδικών στρατιωτικών αεροσκαφών θα πραγματοποιήσει πτήση παρατήρησης πάνω από την επικράτεια της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα στα πλαίσια της διεθνούς συνθήκης OPEN SKIES.

Οι Ρώσοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα «απαντήσουν» διεξάγοντας πτήσεις παρατήρησης των ξένων αεροσκαφών.

Ο επικεφαλής του κέντρου Εθνικών Κινδύνων του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ριζκόφ, δήλωσε ότι «η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πτήσεις παρατήρησης εχθρικών αεροσκαφών μεταξύ 16 και 20 Σεπτεμβρίου χρησιμοποιώντας αεροσκάφη An-30B και Tu-154M-LK-1″.

Η ανακοίνωση του Ριζκόφ έρχεται ως απάντηση της Αμερικανικής και Καναδικής επιχείρησης, «μια κοινή αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά μας οδηγεί σε αυτή την άσκηση. Τα ξένα αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω από το έδαφος της Ρωσίας μεταξύ 16 και 21 Σεπτεμβρίου χρησιμοποιώντας αεροσκάφη OC-135B, τα οποία θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο Kubinka», πρόσθεσε ο Ριζκοφ.

«Open Skies»

Η Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών (Open Skies) υπογράφηκε το 1992 και αφορά 34 κράτη. Τα βασικά καθήκοντα της συνθήκης είναι η ανάπτυξη διαφάνειας, η διεθνής παρακολούθηση και η εκπλήρωση των συμφωνιών ελέγχου εξοπλιστικών συστημάτων για την καλύτερη δυνατότητα πρόληψης κρίσεων στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και στον κόσμο.

Η συνθήκη προβλέπει την πιθανή επέκταση του καθεστώτος «ανοικτού ουρανού» σε άλλους τομείς συνεργασίας, όπως η προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΒΜ