«Μοναχικοί στρατιώτες»: Αμερικανοί μαχητές στο πλευρό του Ισραήλ

 

Eπιμέλεια- Mετάφραση: OnAlert.gr
πηγή: NBC news

Μεγάλωσαν αλλού, αλλά πολεμούν στο πλευρό του Ισραήλ. Μερικές φορές πεθαίνουν για τη χώρα αυτή…Για ποιο λόγο;

Έχουν γίνει γνωστοί ως “μοναχικοί στρατιώτες”– είναι χιλιάδες εθελοντές από όλον τον κόσμο που συμμετέχουν στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), συχνά σε μάχιμες μονάδες, αλλά δεν έχουν δική τους οικογένεια εντός του εβραϊκού κράτους. Συνήθως υπηρετούν για ενάμισι χρόνο στον IDF. Εκπαιδεύονται δίπλα σε Ισραηλινούς πολίτες, και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, πολεμούν μαζί με τους Ισραηλινούς στις επιχειρήσεις εναντίων της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.

“Το στοιχείο της αλλοδαπότητας ξεπερνιέται πολύ γρήγορα” δήλωσε ο Άνταμ Χάρμον, που ήρθε στο Ισραήλ από το Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ,  νεαρός απόφοιτος κολεγίου τότε και το 1990 στρατολογήθηκε στον ισραηλινό στρατό, τον IDF, όταν το Ισραήλ πολεμούσε μια ακόμη Παλαιστινιακή εξέγερση και έπρεπε να διαχειριστεί την άνοδο της Χεζμπολάχ. Η βασική διαφορά μεταξύ εκείνου και των συστρατιωτών του ήταν, όπως θυμάται ο ίδιος, ότι εκείνος ήταν 22 και εκείνοι μόλις 18 ετών- ξεκινούσαν την υποχρεωτική θητεία τους αλλά τα βασικά τους ενδιαφέροντα ήταν τα κορίτσια, το ποδόσφαιρο και τα αυτοκίνητα.  Ο Χάρμον είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως καλοκαιρινά ταξίδια στο Ισραήλ και πήρε την απόφαση να μείνει μόνιμα επειδή: “ Απλά ένιωθε να ανήκει σε αυτό το μέρος και ότι αυτό το μέρος άνηκε σε αυτόν”. Τότε, κατετάγη στον IDF επειδή ένοιωθε χρέος του να μοιραστεί τη ευθύνη της θητείας με του Ισραηλινούς. Αργότερα μάλιστα, έγγραψε ένα βιβλίο αποτυπώνοντας τις εμπειρίες του με τίτλο “Ο Μοναχικός Στρατιώτης” (“Lonely Soldier”).

“Ήταν απόλυτα δοσμένος και αποφασισμένος να υπηρετήσει το κράτος του Ισραήλ.”
 

Εκτιμάται ότι, περίπου 2000 στρατιώτες που υπηρετούν σήμερα στον ισραηλινό στρατό προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ ανάμεσα στις απώλειες που είχε την περασμένη Κυριακή η ισραηλινή πλευρά, δυο από αυτούς τους Αμερικανούς. Ένας 24χρονος από την Νότια Καλιφόρνια και ένας 21χρονος από το Τέξας έχασαν τις ζωές τους. Οι οικογένειες τους δήλωσαν ότι και οι δυο έτρεφαν ένα πάθος για το Ισραήλ.

Πρώην «μοναχικοί στρατιώτες» έχουν πει ότι μερικές φορές νοιώθουν να τραβούν τα περίεργα βλέμματα των ισραηλινών στρατιωτών, για τους οποίους η θητεία είναι υποχρεωτική. Αλλά, όπως περιγράφουν, τα πατριωτικά αισθήματα που νοιώθουν για τις ΗΠΑ είναι το ίδιο δυνατά για το Ισραήλ.

“Κατά βάση, ανήκω στο λαό των Ιουδαίων” λέει ο Ντέιβιντ Τζόελ, που μεγάλωσε έξω από την Ατλάντα. Ο Τζόελ αποφάσισε να υπηρετήσει  το 2000 όταν παρά τρίχα να χάσει τη ζωή του σε μια τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Ιερουσαλήμ με ένα φίλο του. “Αποφασίσαμε αντί να φύγουμε μακρυά, να δωρίσουμε κάτι στη χώρα” είπε. “Είμαστε Εβραίοι και πιστεύουμε στο Εβραϊκό κράτος. Στο τέλος της ημέρας, είναι το έθνος μας.”

Ο Τζόελ υπηρέτησε στο πεζικό ως πυροβολητής βαρέως οχήματος κατά την Παλαιστινιακή εξέγερση που είναι γνωστή ως Δεύτερη Ιντιφάντα, από το 2000 έως το 2005. Υπηρέτησε στη Ραμάλαχ, τη Δυτική Όχθη, και τη Βηθλεέμ, όπου η μονάδα του αιχμαλωτίστηκε από, όπως ο ίδιος περιγράφει, τρομοκράτες. Ο Τζόελ πήρε την ισραηλινή υπηκοότητα το 2004 και σήμερα ζει στην πόλη Σίλο, έξω από την Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στο NBC News, μια ειδοποίηση-συναγερμός ήρθε στο κινητό του για την πιθανότητα χτυπημάτω με ρουκέτες της Χαμάς στην περιοχή.

Σήμερα στον IDF υπηρετούν περίπου 6000 μοναχικοί στρατιώτες, όπως υποστηρίζει ο Τζος Φλάστερ, διευθυντής του Κέντρου Lone Soldier Center, μιας ισραηλινής ΜΚΟ. Αυτό το νούμερο περιλαμβάνει όχι μόνο αλλοδαπούς στρατιώτες αλλά και ορφανούς Ισραηλινούς αλλά και όσους προέρχονται από διαλυμένα σπίτια.
Περίπου το ένα τρίτο αυτών προέρχονται από τις ΗΠΑ, αλλά σημαντικός αριθμός προσώπων προέρχεται από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Αργεντινή.


Το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό του IDF είναι 176.000 εν ενεργεία στρατιωτες.

Όταν ο Φλάστερ ερωτήθηκε κατά πόσο οι τάξεις των μοναχικών στρατιωτών αυξάνονται όταν το Ισραήλ εμπλέκεται σε σφοδρές μάχες, όπως οι τωρινές επιχειρήσεις ενάντια στην Χαμάς, ο Φλάστερ επεσήμανε ότι το Ισραήλ είχε πολεμήσει σε ένοπλες συρράξεις το 2006, το 2008, το 2009 και το 2012.

“Τρελοί άνθρωποι πάντα βγαίνουν στην επιφάνεια” στην Μέση Ανατολή, όπως είπε, και τότε “νεαροί Εβραίοι και κορίτσια από όλον τον κόσμο που νοιάζονται για το Ισραήλ, που επιθυμούν να υπερασπιστούν άλλους Εβραίους και πολίτες, επιλέγουν να έρθουν να βοηθήσουν ”.

Δύο από αυτούς που προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι Max Steinberg, 24 ετών, και Nissim Sean Carmeli, 21 ετών αντίστοιχα. Καταγράφηκαν μεταξύ των 13 Ισραηλινών στρατιωτών και των τουλάχιστον 65 Παλαιστίνιων που σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Γάζα στο πρώτο μεγάλο πεδίο μάχης μετά την ισραηλινή εισβολή. Ο Steinberg ήταν σκοπευτής και ο Carmeli λοχίας.

Ο πατέρας της Steinberg, Stuart, δήλωσε στο Associated Press ότι ο γιος του, επισκέφθηκε το Ισραήλ, για πρώτη φορά σε ένα ταξίδι Birthright τον Ιούνιο του 2012. (Το Birthright Israel είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός που χορηγεί δωρεάν ταξίδια πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ισραήλ, διάρκειας δέκα ημερών σε νέους ενήλικες Εβραίους, ηλικίας 18-26 ετών) Όταν επέστρεψε σπίτι, ο ίδιος είπε στους γονείς του ότι θα πήγαινε σύντομα πίσω για να καταταγεί στον ισραηλινό στρατό.

«Πάντα ήθελα να υπηρετήσω στον στρατό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην Αμερική ή στο Ισραήλ.»

Ο πατέρας του δήλωσε στο AP :“Ήταν απόλυτα δοσμένος και αποφασισμένος να υπηρετήσει το κράτος του Ισραήλ.” “Ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος, ήταν ξεκάθαρο ποια ήταν η αποστολή του και ήταν αφιερωμένος στη δουλειά που έπρεπε να γίνει”.

Ο Ρέιφ Κάπλαν, που ζει στο Μίλφορντ του Κοννέκτικατ και προετοιμάζεται να μπει σε ιατρική σχολή, εντάχθηκε στον ισραηλινό στρατό το Σεπτέμβριο του 2012, λίγο μετά το κολέγιο, και υπηρέτησε ως αλεξιπτωτιστής. Επέστρεψε στην Αμερική τον Ιανουάριο. Είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, αλλά δεν διεκδίκησε την ιθαγένεια διότι, «πολιτιστικά απλά δεν μου ταίριαζε» και σκεφτόταν να καταταγεί στους πεζοναύτες των ΗΠΑ, αλλά αυτό θα απαιτούσε μια χρονική δέσμευση τεσσάρων ετών που αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια του να σπουδάσει ιατρική. «Πάντα ήθελα να υπηρετήσω στον στρατό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε στην Αμερική ή στο Ισραήλ  Αγαπώ και τις δύο χώρες. Και έτρεφα πάντα σεβασμό για τους στρατιώτες. Πάντα ήθελα να υπηρετήσω την πατρίδα μου. «

Η παλιά μονάδα του Κάπλαν βρίσκεται τώρα στη Γάζα, και ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για αυτούς.

«Γνωρίζω καλά ότι είχαν εκπαιδευτεί καλά’, είπε. «Ξέρω ότι θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν.»

Επιμέλεια- Μετάφραση: OnAlert.gr
Πηγή: NBC news

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η αλήθεια για τις σήραγγες της Γάζας – ΒΙΝΤΕΟ

Τουρκική υποκρίσια για τη Γάζα

ΓΑΖΑ: 1.000 Παλαιστίνιοι σε ελληνορθόδοξη εκκλησία – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι γυναίκες του ισραηλινού στρατού όπως δεν τις έχετε ξαναδεί! ΦΩΤΟ

Νέα έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για τη Γάζα