Αμερικανοί στρατιώτες με τους κούρδους του YPG – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές στην πόλη Κομπάνι εδω και ένα μήνα. Δεν ειναι μόνο οι Αμερικανοί στρατιώτες που εχουν ταχθεί υπέρ των Κούρδων ειναι και κάποιοι βετεράνοι που βρίσκονται ανάμεσα των μαχητών του YPG στο έδαφος, που μαχονται στο πλευρό τους και που συνειδητά πήραν την απόφαση να φύγουν απο τα σπίτια τους και να φτάσουν μέχριν την Κομπάνι και να βοηθήσουν τους Κούρδους.

Οι αριθμοί δεν ειναι σίγουροι, αλλά τις τελευταίες δυο βδομάδες ενα όνομα εμφανίζεται ξανά και ξανά στο διαδίκτυο, και αυτο ειναι το όνομα του Τζόρνταν Μέιτσον (Jordan Matson).
O Jordan ανακοίνωσε στους φίλους του οτι θα πήγαινε να βοηθησει τους κούρδους του YPG κατά της ISIS. Κι έτσι κι έγινε.

Όπως αναφερει το τηλεοπτικό δίκτυο abc7 ο βετεράνος από το νότιο Ουισκόνσιν τραυματίστηκε πρίν μια βδομάδα, ενώ αγωνιζόταν στη Συρία. Όμως, σε αντίθεση με ορισμένους Αμερικανούς που έχουν πάει στο εξωτερικό για να πολεμήσουν μαζί με τους τρομοκράτες, ο Jordan Matson είναι εκεί για να πολεμήσει κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 28χρονος Matson, ίσως ο μόνος Χριστιανός λευκός που εντάσσεται στο YPG, έφυγε απο το Ουισκόνσιν στη βόρεια Συρία όπου δούλευε ως «ντιλίβερυ» για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή με την κουρδική πολιτοφυλακή.
Ακόμα αναρρώνει αλλά σύντομα θα γυρίσει στο πεδίο της μάχης αναφέρει το abc7. «Βαρέθηκα να ακούω τους πάντες να λένε πόσο άσχημα ηταν τα πράγματα αλλα να μην κάνουν τιποτα γι αυτο.» δήλωσε ο Matson στο abc7.

Σε μια συνέντευξη για την κουρδική τηλεόραση, ο Matson εξήγησε την απόφασή του να πάει να πολεμήσει στα συρο-ιρακινά σύνορα.

Ο Matson υπηρέτησε για ενάμιση χρόνο στον Αμερικανικό Στρατό. Όταν επέστρεψε στο Wisconsin, είχε προβλήματα αναπροσαρμογής.

«Όταν είπα στην οικογένειά μου για την απόφασή μου να έρθω στη Συρία και το Κουρδιστάν για να πολεμήσω την ISIS, στην αρχή ανησύχησαν, επειδή δεν ήθελαν να πάθω κάτι, αλλά σύντομα κατάλαβαν γιατί ήθελα να πάω, όταν είδαν όλους αυτους τους ανθρώπους που ειχαν χάσει τα σπίτια τους. Χρειάζονται καλούς άνδρες και γυναίκες για να υπερασπιστούν αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να ζουν ειρηνικά”.

Ο Matson τώρα αναρρώνει σε ένα νοσοκομείο στη Συρία. Σε μια ανάρτηση του στο Facebook, γράφει ότι χτυπήθηκε από όλμο κατά τη διάρκεια μάχης που κράτησε 6 ώρες, αλλά ότι σκότωσε κι έναν μαχητή της ISIS κατα την διάρκεια αυτης της μάχης. Βασικά το Facebook ήταν που οδήγησε τον Αμερικανό να ενταχθεί στο YPG, της κουρδικής πολιτοφυλακής.

«Έμαθα για το YPG στο Facebook, και ήθελα να ενταχθώ γιατί βαρέθηκε να βλέπω τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους να σκοτώνονται και η χώρα μου να μην κάνει τίποτα γι ‘αυτό για πάνω από ένα χρόνο», δήλωσε ο Matson.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι είναι ενήμεροι ότι ένας πολίτης των ΗΠΑ έχει ενταχθεί στην κουρδική αμυντική μονάδα, αλλά αρνήθηκαν να δηλώσουν κάτι συγκεκριμένο για τον Matson. Δεν είναι παράνομο για αυτόν-ή οποιοδήποτε άλλο Αμερικανο να ενταχθεί στο YPG με τους Κούρδους ενόπλους, και υπάρχουν και άλλοι Αμερικανοί που έχουν πάει στη Συρία για να λάβουν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε οτι νωρίτερα αυτό το μήνα, το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε ένα βίντεο (παρακάτω)  που δείχνει αλλον ένα αμερικανό πολίτη να εχει πάει στη Συρία για να βοηθήσει το YPG «με όποιοδήποτε τρόπο.» O Μπράιν Ουίλσον (Brian Wilson) ανέφερε οτι ειναι απο τους λίγους αμερικανούς που αποφάσισαν να βοηθήσουν οσο πιο πολύ γίνεται στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με το NBC o Ουίλσον εχει υπηρέτησε στο στρατό των ΗΠΑ στην επιχείρηση «Desert Storm».



Πηγή – abc7/Daily Mail/Time/cnn/Facebook
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert