Αμερικανοί στρατιώτες στην Ουκρανία την Άνοιξη!

Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές αναμένεται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία, την ερχόμενη άνοιξη, με σκοπό να εκπαιδεύσουν την ουκρανική εθνοφρουρά, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός διοικητής των Δυνάμεων Ευρώπης, αντιστράτηγος Χότζες, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο.

Ο Αμερικανός αντιστράτηγος δεν ανέφερε τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που θα αποσταλούν στην Ουκρανία. Αυτό που αποφασίστηκε, πάντως, είναι ότι οι Αμερικανοί θα εγκατασταθούν στο Λβίφ (το πάλαι ποτέ Λβοφ), 60 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά των πολωνικών συνόρων, στη δυτική Ουκρανία.

Η αποστολή των Αμερικανών εκπαιδευτών γίνεται στο πλαίσιο της απόφασης των ΗΠΑ να ενισχύσουν την “Ουκρανία στην προσπάθειά της να αμυνθεί”, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Ο Αμερικανός στρατηγός είχε επαφές, στο Κίεβο με τον Ουκρανό αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγο Πουσνιάκοφ και τον επικεφαλής της Εθνοφρουράς αντιστράτηγο Κριβιένκο.

Οι Αμερικανοί, πάντως, θα στείλουν εκπαιδευτές μετά από αίτημα των Ουκρανών, σε μια κίνηση μικρής τακτικής, αλλά μεγάλης συμβολικής σημασίας, η οποία σίγουρα δεν θα αντιμετωπιστεί θετικά από τη Μόσχα. Οι Αμερικάνοι, έχουν,μέχρι στιγμής, καταβάλει στην Ουκρανία, μόλις, 19εκ. δολάρια για τον εξοπλισμό και την οργάνωση της εθνοφρουράς της.

Η αμερικανική κίνηση, πάντως, επιδιώκει να εμπεδώσει αίσθημα ασφαλείας και στις γειτονικές στη Ρωσία χώρες, ειδικά μετά την αναζωπύρωση των μαχών στην Αν. Ουκρανία και της καταγγελίες των Ουκρανών πως η Ρωσία έστειλε 9.000 άνδρες των τακτικών της δυνάμεων στην φλεγομενη περιοχή του Ντονέτσκ.

Πέραν των εκπαιδευτών οι Αμερικάνοι σκοπεύουν να διαθέσουν στους Ουκρανούς βαρύ εξοπλισμό, στον οποίο περιλαμβάνονται και τεθωρακισμένα οχήματα. Μέχρι στιγμής οι Αμερικάνοι έχουν δώσει στους Ουκρανούς δεκάδες οχήματα, κυρίως, γενικής χρήσης.

Πηγή: Defence News
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert