Αμερικανός γερουσιαστής επισκέπτεται το Ιράκ, επαινεί τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ένοπλες πολιτοφυλακές θα αποτελούσαν «πρόκληση» για την επόμενη κυβέρνηση του Ιράκ, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε το ρόλο της Άγκυρας και την συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, ο Graham είπε επίσης ότι η τρομοκρατική ομάδα της Daesh θα μπορούσε να καταπολεμηθεί αποφασιστικά μόνο από μια «ισχυρή [ιρακινή] οικονομία και εκπαιδευτικό σύστημα».

Τόνισε επίσης τις δυσκολίες που συνδέονται με τη επικράτηση επί της τρομοκρατικής ομάδας χωρίς αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και τη Συρία.

Παρ ‘όλα αυτά, ο Graham επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση ασφαλείας του Ιράκ είχε «βελτιωθεί σημαντικά» τους τελευταίους μήνες.

Σχολιάζοντας τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής πρόσθεσε: «Μιλήσαμε στον [Τούρκο] Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την παρουσία μας στη Συρία».

Η Τουρκία, πρόσθεσε, «μπορεί να χρησιμεύσει ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Γκράχαμ είπε επίσης ότι η «μείζων πρόκληση» για την επόμενη κυβέρνηση του Ιράκ θα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των πολλών ένοπλων ομάδων που λειτουργούν σήμερα στη χώρα και πώς θα τις ενσωματώσει στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Την Τρίτη, μια αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ στη Βαγδάτη μίλησε με αξιωματούχους του Ιράκ για τρόπους μείωσης του αριθμού στρατιωτικών συμβούλων των ΗΠΑ που αναπτύσσονται επί του παρόντος στη χώρα.

Πηγή: Anadolu Agency