Αμερικανός υπουργός Άμυνας: «Είμαστε έτοιμοι για επέμβαση στη Συρία μόλις πει ο Πρόεδρος»

Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει αμέσως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας λόγω της επίθεσης με χημικά όπλα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του σήμερα στο BBC.

«Έχουμε μεταφέρει πόρους σε επίκαιρες θέσεις για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος» Ομπάμα, δήλωσε ο Χέιγκελ κατά την διάρκεια ταξιδιού του στο Μπρουνέι, σύμφωνα με αντίγραφο αποσπασμάτων της συνέντευξής του που παραχώρησε το BBC.

Στην ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει «έτσι απλά», ο Χέιγκελ απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα έχουν στην διάθεσή τους πληροφορίες για την επίθεση τις οποίες θα παρουσιάσουν «πολύ σύντομα» και σημείωσε ωστόσο παράλληλα ότι έπειτα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες μεταξύ των περισσότερων συμμάχων των ΗΠΑ ότι «παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα». 

Βρετανία: ο Κάμερον ζητά έγκριση του Κοινοβουλίου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι θα συγκαλέσει την Πέμπτη το κοινοβούλιο για να υπάρξει μια ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία.
«Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκρινε το αίτημά μου να συγκληθεί το κοινοβούλιο την Πέμπτη. Θα υπάρξει μια σαφής πρόταση της κυβέρνησης και μια ψηφοφορία για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία, ανέφερε ο Κάμερον.

Αντίθετη η Ιταλία ναι από Γερμανία

Η Ιταλία απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός «μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης».
«Η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο στο κοινοβούλιο.
Η υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη προταθεί να συγκληθεί το ΣΑ αύριο Τετάρτη και ότι το ΝΑΤΟ θα συζητήσει για τη συριακή κρίση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Η Μπονίνο ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή στις 4 Σεπτεμβρίου μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών των χωρών μελών της ομάδας Φίλων της Συρίας και της συριακής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τόπο που θα διεξαχθεί αυτή.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή κρίση. Η μόνη λύση είναι μια πολιτική λύση μέσω διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε η Μπονίνο.
Παρόλα αυτά ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας διευκρίνισε ότι οι ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της χώρας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από άλλες χώρες για πιθανές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, υπό τον όρο ότι κάτι τέτοιο θα εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Στο πολεμικό άρμα έχουν ανέβει ήδη οι ΗΠΑ και η Γερμανία, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, να ανακοινώνει πως η κυβέρνηση Μέρκελ έχει αποφασίσει πως θα έπαιρνε μέρος στην ενδεχόμενη ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας, εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς.

Θέτει ως προϋπόθεση να υπάρξει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αλλά πολλές φορές στο παρελθόν, το Σ.Α. έχει παρακαμφθεί επιδεικτικά.
Ο Βεστερβέλε άφησε ανοικτό τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Γερμανία σε περίπτωση επέμβασης
Στο ίδιο μήκος και η κυβέρνηση της Δανίας, που ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει «εναλλακτικές αντιδράσεις» σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

«Πληροφορούμαστε από τους στενότερους συμμάχους μας ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, και ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του», είπε η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 News.
«Πρέπει να πω ότι εάν το ΣΑ δεν αντιδράσει, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης», πρόσθεσε η Τόρνινγκ-Σμιτ.