Αμφίβιες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Ασίας

Με το βλέμμα στην Κίνα Ασιατικά κράτη όπως οι Φιλιππίνες, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και άλλα 20 περίπου κράτη της Ωκεανίας και της Ασίας συμμετέχουν σε ασκήσεις αρχικά επί χάρτου και στη συνέχεια σε πραγματικό επίπεδο στην περιοχή του Ειρηνικού.
Στις ασκήσεις αυτές εμπλέκονται τα νησιά της Χαβάης με στόχο κυρίως την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών της Ωκεανίας και της Ασίας μαζί με τις ΗΠΑ. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί μία ετοιμοπόλεμη ομάδα κρατών σε ναυτικό και στρατιωτικό επίπεδο ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν σοβαρή απειλή από την Κίνα.

Τα σενάρια των ασκήσεων έχουν κυρίως ως αντικείμενο απειλές που μπορεί να προκύψουν από τις κινήσεις και τον επεκτατισμός της Κίνας στο χώρο του Ειρηνικού Ωκεανού. Η Κίνα άλλωστε από καιρό έχει ξεκινήσει την κατασκευή νησιών σε συγκεκριμένους υφάλους προκειμένου να διεκδικήσει θαλάσσιες ζώνες νοτίως της χώρας που όμως διεκδικούνται και από τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Ο σκοπός της δημιουργίας μιας τέτοιας ομάδας αντίδρασης θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη δεδομένου των διαφορετικών δυνατοτήτων του κάθε κράτους της περιοχής όπως και η μεταξύ τους επικοινωνία.

Παρόλα αυτά, η συνεργασία αυτή στοχεύει να βελτιώσει τους χρόνους αντίδρασης και να ενισχύσει τις δομές. Φυσικά, η συνεργασία έχει και έναν ειρηνικό χαρακτήρα καθώς θεωρείται πως θα αυξήσει την αντιδραστική ικανότητα των χωρών αυτών σε φυσικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα ο τυφώνας Haiyan που σκότωσε πάνω από 6.000 άτομα το 2013 στις Φιλιππίνες.

Η συνεργασία αυτή υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ θα αυξήσει όλες τις δυνατότητες των κρατών αυτών σε όλα αυτά τα επίπεδα.

Πηγή: Reuters
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert