Αυτές ειναι οι αμυντικές δαπάνες Ελλάδας – Τουρκίας (1988 – 2015) – Χάρτης

Ποιές ειναι οι αμυντικές δαπάνες Ελλάδας – Τουρκίας απο το 1988 – 2015; Πότε ειχαν πτώση και πότε άνοδο; 

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά στοιχεία απ’ όλες τις χώρες του κόσμου που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ. 

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) προέρχονται από ορισμό του ΝΑΤΟ, και περιλαμβάνουν στοιχεία για δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και για τις ειρηνευτικές δυνάμεις, τα υπουργεία Άμυνας και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες που ασχολούνται με αμυντικά έργα, παραστρατιωτικές δυνάμεις, εφόσον αυτά κρίνονται να ειναι για στρατιωτικές επιχειρήσεις και στρατιωτικές διαστημικές δραστηριότητες.

Οι δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνουν στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, όπως τις συντάξεις στρατιωτικών και τις κοινωνικές υπηρεσίες για το προσωπικό, τη λειτουργία και τη συντήρηση, τις προμήθειες, τις στρατιωτικές έρευνες και την ανάπτυξη και τη στρατιωτική βοήθεια (στις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας δότη).

Εξαιρούνται οι τρέχουσες πολιτικές δαπάνες και οι τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητες, για προηγούμενες δραστηριότητες όπως οι παροχές για βετεράνους και η καταστροφή όπλων.
Η έρευνα δεν μπορεί να εφαρμοστεί για όλες τις χώρες,  δεδομένου ότι θα απαιτήσει πολύ πιο λεπτομερείς πληροφορίες από ό, τι είναι διαθέσιμες και απ’οτι περιλαμβάνεται στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς και στις εκτός προϋπολογισμού στρατιωτικές δαπάνες. (Για παράδειγμα, στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς μεταξύ άλλων μπορεί να μην καλύπτονται οι αποθεματικές και οι βοηθητικές δυνάμεις, οι αστυνομικές και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις, οι συντάξεις των στρατιωτικών και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλονται από το ένα υπουργείο στο άλλο.) Επιπλέον δεν δίνουν όλες οι χώρες τα στοιχεία τους για δημοσιοποίηση. 

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να κάνετε κλικ στην χώρα που θέλετε για να δείτε τις αμυντικές δαπάνες απο το 1988 εως το 2015.

Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ

 

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται τα στοιχεία για την Ελλάδα, απο το 1988 εώς το 2015. Όπως θα παρατηρήσετε υπάρχει αύξηση στις αμυντικές δαπάνες στα έτη 1988, 2000 και 2009. Δραματική φαίνεται να ειναι η πτώση το 1991, το 2003 και το 2014. Πάντως παρ’ολα αυτα η Ελλάδα ειναι απο τις λίγες χώρες που καταβάλει το 2% του ΑΕΠ της για την Άμυνα.

Ωσττόσο στην χώρα μας φαίνεται πως παρά τις τεράστιες περικοπές στις αποδοχές των στρατιωτικών και τις περικοπές ακόμα και στα κονδύλια για τη συντήρηση οπλικών συστημάτων, οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν αρκετά υψηλές σε σχέση με το ΑΕΠ.
Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να μεταφράζεται ως μια υπέρβαση αλλά μάλλον ως απόλυτη αναγκαιότητα από τη στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει άμεσες και κλιμακούμενες απειλές για την Εθνική της Ασφάλεια, κυρίως από την Τουρκία. Ως αποτέλεσμα απαιτείται η διατήρηση της υφιστάμενης δομής που έχει δημιουργηθεί με βάση τις απειλές που σαφώς καθορίζονται από την Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας (ΠΕΑ).

Στον αντίποδα, πολλές από τις πλουσιότερες χώρες της Συμμαχίας, παρουσιάζουν αμυντικές δαπάνες μικρότερες κατά πολύ του ποσοστού που προτείνει το ΝΑΤΟ. Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία κλπ βρίσκονται πολύ κάτω από το 2% που προτείνει το ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η Τουρκία, της οποίας οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 1,56% του ΑΕΠ, ενώ Βέλγιο και Λουξεμβούργο βρίσκονται στο 0,85% και 0,44% αντίστοιχα.
Ενδιαφέρον εχουν τα στοιχεία του SIPRI για την Τουρκία (παρακάτω). Η οποία φαίνεται στην «Εποχή Ερντογάν» να έχει μειώσει τις αμυντικές δαπάνες σταδιακά.
 

Πτώση δείχνουν οι αμυντικες δαπάνες στην ΕΕ γενικότερα
 

Όπως ειναι αναμενώμενο μετά το 2001 τα στοιχεία για τις ΗΠΑ δείχνουν αύξηση στις αμυντικές δαπάνες με μια σταδιακή πτωση μέχρι το 2015.