Αναβάθμιση με λέιζερ για τα θρυλικά A-10 Thunderbolt

Τα δημοσιεύματα σχετικά με την απόσυρση του θρυλικού A10 Thunderbolt ειναι πολλά και όλα αναφέρουν ως ενα και μοναδικό λόγο για την απόσυρση την μείωση στις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο οι περισσότεροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διαφωνούν με τις διάφορες αφορμές του Πενταγώνου. Μάλιστα ο αμερικανός  στρατιωτικός αναλυτής Πιέρ Σπρέι αποκάλεσε τις αφορμές του Πενταγώνου «Μπούρδες» και πρόσεθεσε ότι «απο την στιγμή που ενταχθηκε το Α10 στον στόλο το 74, ήθελαν να το αποσύρουν.»
Επιπλέον όπως εχει γράψει το OnAlert o πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών, Μακ Θορνμπερι, συνέταξε ένα νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Πολεμική Αεροπορία δε θα χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2017 για να αποσύρει ή για να μειώσει τη χρήση του Α-10.

Ωστόσο αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας υποστηρίζουν ότι δεν εγκαταλείπουν την αποστολή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, αλλά ότι άλλα αεροσκάφη παρέχουν πλέον τις ίδιες δυνατότητες. Προηγμένους αισθητήρες και λέιζερ καθοδηγούμενα όπλα επέτρεψαν στο F-16 να διεξαγάγει με επιτυχία τη στενή εναέρια υποστήριξη στο Αφγανιστάν, δήλωσαν το 2013.

Με αυτον ακριβώς τον τρόπο ίσως οι γλώσσες στο Πεντάγωνο… κοπάσουν. Το Α10, αυτη τη στιγμή συμμετέχει στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας ένα νέο οπλικό σύστημα, το Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS).

Το συγκεκριμένο σύστημα κατασκευάζεται απο την BAE Systems, και το APKWS είναι εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους απο λέιζερ πυραύλους, δίνοντας στα Α10 στο Αφγανιστάν ένα σύστημα με “όπλα υψηλής ακρίβειας,» όπως αναφέρει το περιοδικό Popular Mechanics.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στη χρήση αυτού του συστήματος είναι οι ελάχιστες παράπλευρες απώλειες κατά την εκτόξευσή τους, αποτέλεσμα που φέρει η μικροσκοπική κεφαλή του.
Επίσης, είναι ελαφρύτερο, επιτρέποντας στο A-10 να μεταφέρει 38 από αυτά, αντί τις δύο βόμβες 500 λιβρών (230 κιλά) που μετέφερε αρχικά.

Σύμφωνα με την BAE, το νέο σύστημα μετατρέπει τα μη καθοδηγούμενα πυρομαχικά σε ένα κατευθυνόμενο απο λέιζερ πύραυλο ακρίβειας.

Αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφη με σταθερά φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας, η BAE δήλωσε οτι εχει αποδειχθεί «πολύ πετυχημένο για το Πολεμικό Ναυτικό και το Σώμα των Πεζοναυτών από το 2012 και έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από τα ελικόπτερα Apache του στρατού των ΗΠΑ στη μάχη.» Το Σώμα των Πεζοναυτών χρησιμοποίησε το APKWS στα AV-8B Harriets, ενώ ο στρατός εξόπλισε τα AH-64 Apache με αυτό.

Διαβάστε – Εναέριος ανεφοδιασμός Α-10 Thunderbolt – Εκπληκτικές φωτογραφίες

Η αναβάθμιση ταιριάζει στην παρούσα επιθυμία του Πενταγώνου για περισσότερα συστήματα plug-and-play, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε υπάρχοντα αεροσκάφη και τεχνολογίες.
Για να εγκατασταθεί το APKWS σε ένα Warthog, πρεπει να αφαιρεθεί ο κώνος της μύτης του πυραύλου, να συνδεθεί το νέο τμήμα και μετα να βιδωθεί ο κώνος πίσω. Απλο!

Οι θαυμαστές του Α10 τώρα ελπίζουν οτι τα αεροσκάφη θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στο πεδίο της μάχης, ίσως όμως ακόμη με μοναδικό αντίπαλο το F-35! Διαβάστε: Το θρυλικό Α-10 «κόβει» τα φτερά του F-35

Με πληροφορίες απο DoD Buzz/Task and Purpose
OnAlert.gr