Αναφορές για φονικό ουκρανικό πλήγμα με πύραυλο Storm Shadow στο Ντονέτσκ – «Υπό ρωσικό έλεγχο το Λουγκάνσκ»

REUTERS/Alexander Ermochenko

Γυναίκα έχασε τη ζωή της χθες Δευτέρα (30.06.2025) στην πόλη Ντονέτσκ, ανακοίνωσε ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής των τοπικών αρχών στην ομώνυμη περιφέρεια, ενώ στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως όλη η επικράτειά της βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό τους.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ο περιφερειάρχης στη Ντονέτσκ, διευκρίνισε πως σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα εκτός από τον θάνατο τραυματίστηκαν επίσης άλλοι δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους ανήλικο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η επίθεση πιθανόν έγινε με βρετανικής κατασκευής πύραυλο τύπου Storm Shadow, κατά τις τοπικές αρχές.

REUTERS/Alexander Ermochenko

Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από το Κίεβο. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες αυτές. Την ίδια στιγμή, μονάδες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν στη διάρκεια της νύκτας 60 ουκρανικά drone, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα περισσότερα από αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταστράφηκαν πάνω από περιφέρειες της νοτιοδυτικής Ρωσίας, καθώς και πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

REUTERS/Alexander Ermochenko

Υπό ρωσικό έλεγχο το Λουγκάνσκ ;

Στο μεταξύ, ο Λεονίντ Πασέσνικ, περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ανακοίνωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση πως ενημερώθηκε πριν από δύο ημέρες πως είναι πλέον ολόκληρη υπό ρωσικό έλεγχο.

Επισήμως ούτε η Μόσχα, ούτε το Κίεβο έχουν επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Στο παρελθόν πάντως η επιβεβαίωση από το υπουργείο Άμυνας ακολουθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση των επιτυχιών τοπικών αρχών ή δυνάμεων. Αυτές οι δύο περιφέρειες είχαν τεθεί κατά μεγάλο μέρος τους υπό τον έλεγχο αυτονομιστών προσκείμενων στη Μόσχα από το 2014.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ανακηρύξει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών – Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια – καθώς και της χερσονήσου της Κριμαίας. Το Κίεβο και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ