«Κλείδωσε» το Ελσίνκι για την Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Τραμπ – Πούτιν

Πρώτη Δημοσίευση: 2018-06-28 13:45:05
Τελευταία Ενημέρωση: 2018-06-28 15:13:05

Στο Ελσίνκι στις 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στις 16 Ιουλιου, αφού ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπολτον στο Κρεμλίνο την Τετάρτη.

Πριν επιβεβαιωθεί η σύνοδος κορυφής, η Τραμπ πρότεινε αρχικά την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, ενώ ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προτιμούν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βιέννη,

Επίσης, πριν από την επίσημη ανακοίνωση της συνόδου κορυφής, το Reuters ανέφερε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα μετά τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11-12 Ιουλίου.

Η Ατζέντα της Συνάντηση Κορυφής

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ είπε ότι μαζί με τον Πούτιν θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κατάλογος των θεμάτων συζήτησης του Τραμπ δεν περιλαμβάνει το θέμα των ισχυρισμών για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ.

Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν ο Πούτιν και ο Τραμπ ήταν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Ασίας-Ειρηνικού στο Βιετνάμ το Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς

Λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί για τον ακριβή χώρο της συνόδου κορυφής. Ένας βετεράνος διπλωμάτης που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος είπε στη Svenska Yle ότι το Ελσίνκι είναι ιδανική θέση για τη συνάντηση – από υλικοτεχνική άποψη και από την άποψη της ασφάλειας.

Ο διπλωμάτης είπε ότι υπάρχουν δυο πιθανές τοποθεσίες στο Ελσίνκι για τη συνάντηση. Το πρώτο είναι το Hilton Kalastajatorppa στη γειτονιά Munkkiniemi του Ελσίνκι, μια απομονωμένη παραθαλάσσια τοποθεσία όπου διεξάγονται τακτικά πολλές διεθνείς διπλωματικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, είναι το Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο πολυσύχναστο Νότιο Λιμάνι και στην πλατεία της αγοράς.

Το Ελσίνκι φιλοξένησε πολλές συναντήσεις υψηλού επιπέδου με παγκόσμιους ηγέτες στο παρελθόν. ίσως πιο γνωστό το 1975, όταν η πόλη ήταν ο οικοδεσπότης στις Συμφωνίες του Ελσίνκι , η οποία ήταν μια μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ των δυτικών χωρών και της Σοβιετικής Ένωσης.

Με πληροφορίες από Washington Post, Tass, Reuters, FOX News και Svenska Yle