Αναλένα Μπέρμποκ: Στη Ρώμη η γερμανίδα ΥΠΕΞ για να συζητήσει την κρίση Ρωσίας – Δύσης

Η γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ταξίδεψε σήμερα στη Ρώμη με την συνεχιζόμενη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση με αφορμή την Ουκρανία να αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στις ατζέντες των συνομιλιών.

Το μεσημέρι η Μπέρμποκ είχε συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό της, Λουίτζι Ντι Μάγιο, στην ιταλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ, οι δύο πολιτικοί, πέραν της συζήτησης για την κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στη Μόσχα, θα είχαν συνομιλίες για διμερή και άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα και για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η μεταναστευτική πολιτική επίσης είναι κάτι που επρόκειτο να συζητηθεί. Η Μπέρμποκ και ο ιταλός ομόλογός της θα συμμετείχαν σε κοινή συζήτηση για την οικολογική ανοικοδόμηση στην Ευρώπη στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Το think tank αυτό παρουσιάζεται ως ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα στην Ιταλία με τεράστια επιρροή. Στην ιστοσελίδα του αναφέρεται ότι αποστολή του είναι να εμβαθύνει την αντίληψη για τις προκλήσεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική μέσω της ανεξάρτητας έρευνας, να προωθήσει τον διάλογο και να προτείνει λύσεις.

Ο Ντι Μάιο είναι ΥΠΕΞ της Ιταλίας από τον Σεπτέμβριο του 2019. Διατήρησε την θέση του ακόμη και μετά την αλλαγή της εξουσίας τον Φεβρουάριο του 2021 και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, μια πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στο τέλος του περασμένου χρόνου στο πλαίσιο του σχηματισμού της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, έχει συναντήσει ξανά τον 35χρονο πολιτικό τον Δεκέμβριο στο περιθώριο της συνόδο της Ομάδας των 7 στην αγγλική πόλη Λίβερπουλ. Η Γερμανία ανέλαβε την προεδρία της G7 στις αρχές του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters