Ανάλυση: Ποια βαθύτερη αναμέτρηση κρύβεται πίσω από την υπόθεση Khashoggi

Πρώτη Δημοσίευση: 2018-10-21 03:31:58
Τελευταία Ενημέρωση:2018-10-21 22:31:58

Ένα σήμα που δεν σταματά να κάνει ο Ερντογάν είναι το εξής (δείχνει την Ράμπια). Το σήμα με τα τέσσερα δάχτυλα που μπήκε και στο καταστατικό του ΑΚΡ, είναι το σύμβολο τω Μουσουλμάνων Αδερφών.

Η Σαουδική Αραβία θεωρεί τους Μουσουλμάνους Αδερφούς ως τρομοκρατική οργάνωση και ενοχλείται από την εγγύτητα της Τουρκίας προς την οργάνωση αυτή. Και δείχνει αυτήν της την ενόχληση ενισχύοντας στην Συρία το PYD που η Τουρκία θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση. Να σημειώσουμε και την φράση του Ερντογάν: «Ο κύριος Τζεμάλ είναι ένας φίλος που γνωρίζω από παλιά».

Βλέποντας όμως πως το ότι το Ριάντ επιτίθεται στον δημοσιογράφο που έχει χαρακτηρίσει ο Ερντογάν ως φίλο του και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη , μαζί με αυτό το πίσω σχέδιο, δείχνει μια βαθύτερη αναμέτρηση. Από την άλλη βλέπουμε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί μια προσεκτική ρητορική για να μην μεγενθύνει την κρίση. Η Τουρκία διαρρέει στον παγκόσμιο τύπο τα στοιχεία για την άγρια δολοφονία του Κασόγκι.

Από την άλλη στις επίσημες δηλώσεις, προσέχει να μην πάρει θέση κατά του Σαουδαραβικού μεγάρου. Ένδειξη για αυτό είναι πως ο φιλοκυβερνητικός τύπος κάνει καμπάνια για να βγάλει καθαρό το σαουδαραβικό καθεστώς από μια κατηγορία για δολοφονία, παραβλέποντας την αναχώρηση του προξένου που φέρεται να είναι ένας από τους δράστες.

Στο θέμα αυτό το δικαίωμα για την τελευταία κουβέντα το έχει το καθεστώς Ερντογάν. Eίναι συγκινητική η βιασύνη της τουρκικής αστυνομίας σχετικά με το σαουδαραβικό προξενείο, την στιγμή που επί 11 έτη δεν έλυσε το θέμα της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ.Το περιστατικό Κασόγκι για όσο δεν εξετάζεται από μια έμπιστη διεθνή επιτροπή, φαίνεται να είναι καταδικασμένο να ξεχαστεί μέσα στα βρώμικα παζάρια της Μέσης Ανατολής.

Μετάφραση: Tourkikanea.gr