Αναλυτές σχολιάζουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Το πιθανό άνοιγμα των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο σχολιάζουν στο Sputnik τρεις αναλυτές και καθηγητές, με αφορμή δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με το οποίο το Πεντάγωνο βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αθήνα ώστε να επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Σε μια συγκυρία παρατεταμένης έντασης στη Μεσόγειο, διέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες οι πληροφορίες περί ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ποιος είναι όμως ο λόγος που η Αμερική επιλέγει ένα πεδίο εντεινόμενης αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων, ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα και την Τουρκία αν προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο και ποιες χώρες αναμένεται να αντιδράσουν πρώτες;

Ο πρώην βουλευτής με το κόμμα του ΑΚΡ και πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών για τα Βαλκάνια, Ριφάτ Σαΐτ, σχολίασε στο Sputnik πως τέτοιες ενέργειες θα επηρεάσουν αρνητικά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ε.Ε. στο σύνολό της.

«Νομίζω ότι πρώτες από όλους δυσαρέσκεια για αυτή την πρωτοβουλία της Αμερικής, θα εκφράσουν η Γερμανία και η Γαλλία». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πρωτοβουλία δεν θα επηρεάσει την Τουρκία, επειδή στα χέρια της παραμένει μια σημαντική βάση, εκείνη του Ιντζιρλίκ.

Ο Σαΐτ υπογράμμισε, επίσης, τις ανησυχίες της Αμερικής για τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας «Vostok-2018», στις οποίες η Κίνα και η Τουρκία συμμετέχουν ως παρατηρητές, γεγονός που, όπως επισήμανε, ωθεί την Ουάσιγκτον σε τέτοια βήματα, όπως η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ελλάδα.

«Τελικά, δεν θα οδηγήσει πουθενά, παρά μόνο στον περιορισμό της Αμερικής στις ακτές του Αιγαίου», είπε.

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πεδίο εντεινόμενης αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων, στις οποίες έχει προστεθεί και η Κίνα. Επομένως, παρά την στροφή τού ενδιαφέροντός τους προς τον Ειρηνικό, είναι φυσικό να προσπαθούν να ενισχύσουν την παρουσία τους. Εφ’ όσον η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την νέα συνεργασία, δεν είναι περίεργο ότι οι ΗΠΑ προχωρούν προς την κατεύθυνση αυτή», εκτιμά, μιλώντας στο Sputnik, ο έγκριτος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Paris 1 της Σορβόννης, Γιώργος Πρεβελάκης.

Όσο για το αν το επίμαχο δημοσίευμα της Wall Street Journal ήταν ένας έμμεσος τρόπος να αφήσουν αιχμές στα πλαίσια της διαμάχης για τους S-400, ο κ. Πρεβελάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ. Η στροφή προς τον ισλαμισμό, έστω και τον μετριοπαθή, και η σταδιακή εγκατάλειψη όσων από τα κεμαλικά ιδεολογικά στοιχεία είχαν απομείνει απομακρύνουν την Τουρκία από τον παραδοσιακό φιλοδυτικό της προσανατολισμό και την οδηγεί σε αμφίβολες συμμαχίες με τους παραδοσιακούς της εχθρούς, δηλαδή την Ρωσία και το Ιραν. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ισχύουν, επομένως, και οι δύο υποθέσεις».

Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο, δεν αναμένεται να επηρεαστούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς όπως ανέφερε, «υπάρχουν πολύ περισσότερο δύσκολα ζητήματα». «Δεν θεωρώ ότι η κίνηση αυτή των ΗΠΑ θα αλλάξει σημαντικά την κατάσταση. Περισσότερο σημαντικό ερώτημα είναι το πώς επιδρά στις ελληνορωσικές σχέσεις», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας Μετέ Γιαράρ θεωρεί ότι η απόφαση για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα συνδέεται με τη γενικά αυξανόμενη ένταση στη Μεσόγειο.

Πηγή: Sputnik