Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να της δώσει δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα, υποστηρίζει ο Seth Frantzman, αναλυτής και αρθρογράφος της Jerusalem Post.
Η Τουρκία επωφελήθηκε την ώρα που η κυβέρνηση της Λιβύης βρισκόταν υπό καθεστώς πολιορκίας, προκειμένου να επιτύχει τη συμφωνία παρέχοντας της ως αντάλλαγμα μισθοφόρους από τη Συρία.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών άφησε πολύ λίγα περιθώρια στην κυβέρνηση της Λιβύης, καθώς εκείνη βρισκόταν σε καθεστώς αυξημένης πίεσης από τις εμφύλιες συγκρούσεις και το μεγάλο οικονομικό της χρέος.
Η Τουρκία μπήκε ενεργά στην υπόθεση της Λιβύης μετά τη συμφωνία του Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, υποστήριζε την Κυβέρνηση Εθνική Συμφωνίας στην Τρίπολη, με περιορισμένο αριθμό όπλων, και με μια σχετική οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, το GNA βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όταν οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ, λίγο έλειψαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα της χώρας.
Οι υπολογισμοί της Άγκυρας
Το καθεστώς της Τουρκίας ήταν σε θέση να κινηθεί στη Λιβύη, καθώς υπολόγιζε στην υποστήριξη ή στη σιωπή της Ευρωπαϊκής ένωσης, του ΝΑΤΟ, και των Ηνωμένων Εθνών, εν μέσω απειλών ότι θα επέτρεπε σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το μήνυμα της Άγκυρας ήταν σαφές: Ή αφήνετε την Τουρκία να καταλάβει ένα τμήμα της Μεσογείου και της Λιβύης, με Σύριους στρατιώτες, ή οι Σύριοι – μερικοί από τους οποίους ήταν εξτρεμιστές – θα έρθουν για να γίνουν το πρόβλημα της Ευρώπης», δήλωσε ο Φράτζμαν. «Με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν δισεκατομμύρια στην Άγκυρα ώστε να κρατήσουν τους Σύριους στην Τουρκία, δεν υπήρχε άλλη επιλογή».
Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, η Τουρκία γνώριζε καλά πως η θέση της είναι εξαιρετικά δύσκολη, είπε.
«Εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία μας τη δεδομένη χρονική στιγμή», λένε τώρα αξιωματούχοι της Λιβύης, σύμφωνα με τον Φράντμαν.
Στην Τουρκία, οι ισχυρισμοί των Λίβυων αξιωματούχων συγκλόνισαν και εξόργισαν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία εξιστορούν την αφήγηση για την επιστροφή της Τουρκίας στις παλιές οθωμανικές δόξες, και με έναν πόλεμο στη Λιβύη που μοιάζει με επανάσταση εναντίον πολεμάρχων παρόμοια με την Αραβική Άνοιξη, είπε.
«Τώρα όμως αποδεικνύεται ότι η Άγκυρα πιέζει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο τον Φαγιέζ αλ- Σάρατζ, ώστε να καθιερώσει την ενεργειακή και ναυτική συμφωνία. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που ήταν πραγματικά έτοιμη να παράσχει υποστήριξη », δήλωσε ο Φραντζμάν.
Τα σχέδια της Άγκυρας για το μέλλον της Λιβύης
Φαίνεται τώρα πως η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί οικονομικά τη Λιβύη, ανέφερε, επικαλούμενος μια έκθεση του Associated Press, η οποία αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει δώσει στην Τρίπολη χρηματικό ποσό ύψους $1.7 δισεκατομμυρίων, τα οποία ανήκουν σε τουρκικές εταιρίες.
«Πρώτα η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά αποθέματα της Λιβύης, και μετά θα εγκαθιδρύσει στρατιωτικές βάσεις. Η Τρίπολη φαίνεται εξαιρετικά ανήσυχη με την προοπτική να γίνει ακόμα μια αποικία της Άγκυρας», δήλωσε ο Φραντζμαν.
Δεν είναι πλέον σαφές εάν η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία τώρα έχει διαιρέσει τη χώρα θα οδηγήσει σε κάποια συμφωνία με τη Ρωσία για τη μόνιμη διάσπασή της, δήλωσε ο Φραντζμαν. Η Ρωσία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, υποστηρίζουν τον Χάφταρ οικονομικά και στρατιωτικά.
«Αρκετές φωνές στην Τουρκία τώρα αναρωτιούνται εάν η περιπέτεια στη Λιβύη άξιζε, ειδικότερα μετά τις κριτικές», είπε. «Η κατάσταση στη Λιβύη έχει ενώσει τις περισσότερες αραβικές χώρες ενάντια στην Τουρκία, και εξόργισε επίσης και την Ελλάδα».
Πηγή: Ahval