OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Επιστολές σε ΟΗΕ και ΕΕ για την αδιαλλαξία Τουρκίας – ψευδοκράτους

13/05/2021 - 18:56
Αναστασιάδης
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολές στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και σε ηγέτες και θερμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα της πρόσφατης άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε έμφαση στην τουρκική και τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε ακόμα ότι είναι πρόθυμος και διατεθειμένος να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Με την επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει τους παραλήπτες για τα όσα έλαβαν χώρα στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη και επισυνάπτει σε αυτή το έγγραφο της Παρέμβασης του, όπως επίσης επισυνάπτει και τις γραπτές αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

«Αιχμές» για την αδιαλλαξία Τουρκίας – ψευδοκράτους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του τονίζει το απαράδεκτο των τουρκικών θέσεων που, δυστυχώς, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών. Επαναλαμβάνει την πολιτική του βούληση και αποφασιστικότητα να συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη διάσκεψη που θα είναι συμβατή με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των ΗΕ και τους όρους εντολής του ΓΓ, για την προσφορά των καλών του υπηρεσιών.

Στην ίδια επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συγκεκριμένα ουσιώδη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην αλλαγή του κλίματος. Σημειώνει, επίσης, ότι με την αποφυγή νέων προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά (και αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου), θα μπορούσε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση πάντα των παραμέτρων των όσων κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί, των Συμφωνιών Κορυφής, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, καθώς και των αποφάσεων και των ψηφισματων του ΟΗΕ, μη παραγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ.

Έτοιμος για μια νέα συνάντηση

Στην επιστολή του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθιστά σαφές ότι τυχόν εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στη λύση δύο κρατών, όπως και η δημιουργία νέων τετελεσμένων ή ύπαρξη προκλήσεων δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη θετική προσέγγιση της Κύπρου στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ.

Χωριστή επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον ΓΓ των ΗΕ στην οποία εκφράζει την ετοιμότητα του να παραστεί σε κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σε χρόνο που το πρόγραμμα του ΓΓ το επιτρέπει.

Η κοινή αυτή συνάντηση θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να διευθετηθεί πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία, όπως είναι γνωστό, θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου

Tags: ΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΟΣΟΗΕΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕΤΟΥΡΚΙΑΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Θα μελετήσω τη νέα ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, αμφιβάλλω αν θα είναι αποδεκτή» [vids]

03/05/2026 - 10:28
Χερσώνα
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέα φονική ρωσική επίθεση στη Χερσώνα – Καταρρίψαμε 334 ουκρανικά drones, είπε η Μόσχα

03/05/2026 - 10:21
Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιορδανία βομβάρδισε προληπτικά αποθήκες όπλων και πυρομαχικών στη νότια Συρία

03/05/2026 - 10:00

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Θα μελετήσω τη νέα ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, αμφιβάλλω αν θα είναι αποδεκτή» [vids]

Ουκρανία: Νέα φονική ρωσική επίθεση στη Χερσώνα – Καταρρίψαμε 334 ουκρανικά drones, είπε η Μόσχα

Ελλάδα και Γαλλία εξετάζουν συνέργειες στην αμυντική βιομηχανία με στόχο κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα

Τζορτζ Νταν: «Έφυγε από την ζωή» ο πιλότος της RAF που είχε μεταφέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

Η Ιορδανία βομβάρδισε προληπτικά αποθήκες όπλων και πυρομαχικών στη νότια Συρία

Τραμπ: «Θα αποσύρουμε περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Γερμανία, πάνω από 5.000» [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Πέντε νεκροί από επίθεση των ανταρτών RSF με drone στο Χαρτούμ

Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι χτύπησε θρησκευτικό κτίριο στον Λίβανο – Αναφορές ότι είναι καθολικό μοναστήρι

Top News

Η Ιωάννα Τούνη δημοσίευσε βίντεο με τον σύντροφό της, Δημήτρη Σπυριδωνίδη - Τραγούδησαν μαζί το «Μην αντιστέκεσαι»

Η Ιουλία Καλλιμάνη τραγούδησε το «Σ' ακολουθώ» μπροστά στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου - «Ό,τι μπορούμε κάνουμε» σχολίασε

O Λάκης Λαζόπουλος ανακοινώνει το τέλος της θεατρικής του διαδρομής

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ βγήκε στον αέρα με χριστουγεννιάτικο σκουφάκι από τα χιονισμένα Καλάβρυτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert