«Ανατροπή» στη Λιβύη: Απέσυραν την υποψηφιότητα του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι

«Ανατροπή» σημειώθηκε στη Λιβύη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή απέσυρε την υποψηφιότητα του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιου του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ αλ Καντάφι, που κατατέθηκε για την διεκδίκηση του Προεδρικού αξιώματος της χώρας, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης απέρριψε την υποψηφιότητα  του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι για τις προεδρικές εκλογές, ανακοινώνοντας ότι η απόφαση λήφθηκε έπειτα από τις έντονες αντιρρήσεις, διαδηλώσεις και «απειλές» ενόπλων οργανώσεων, πως θα «κλείσουν» τα εκλογικά τμήματα και θα αναγκάσουν τους υπαλλήλους να σταματήσουν να εργάζονται.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή «θορύβησε» τους Λίβυους αξιωματούχους, φοβούμενοι δυνητική κλιμάκωση και ξέσπασμα νέου κύκλου εμφύλιων συγκρούσεων, με αποτέλεσμα να απορρίψουν και να αποσύρουν την υποψηφιότητα του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, μετά τις «προειδοποιήσεις» των ένοπλων πολιτοφυλακών, που δραστηριοποιούνται στην δυτική πόλη Zawiya.

Το υπόβαθρο και το χρονικό της «επανεμφάνισής» του

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι – που το όνομά του σημαίνει «Ξίφος του Ισλάμ» – είχε προαναγγείλει πριν λίγο καιρό την υποψηφιότητά του. Σε μια σπάνια συνέντευξή του στους New York Times τον Ιούλιο του 2021, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:«Οι Λίβυοι πολιτικοί έφεραν μόνο δυστυχία. Ήρθε η ώρα της επιστροφής στο παρελθόν. Η χώρα έχει γονατίσει, δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει ασφάλεια. Δεν υπάρχει ζωή εδώ».

Ο Σάιμ αλ Ισλάμ Καντάφι είχε «εξαφανιστεί» επί χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2011 αιχμαλωτίστηκε από μια ένοπλη οργάνωση στην πόλη Ζεντέν, στη βορειοδυτική Λιβύη και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2015 σε μια δίκη-εξπρές. Η οργάνωση που τον κρατούσε αρνήθηκε όμως να τον παραδώσει στις αρχές και αντιθέτως, τον άφησε ελεύθερο το 2017. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Ο ίδιος πιστεύει πως είναι ο μοναδικός που μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα και νομαδικές φυλές στην πολύπαθη Λιβύη. Βέβαια ο επίδοξος νέος Πρόεδρος της Λιβύης έχει άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο μπροστά του: εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο. Το 2019 η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) προέτρεπε την κυβέρνηση της Λιβύης να διευκολύνει τη σύλληψη και την παράδοση σε αυτό του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, του γιου του άλλοτε δικτάτορα της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.

Με πληροφορίες από: Sputnik / Libya Review | Φωτογραφία Reuters