Αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών απο βρετανικά Eurofighter

Η Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία αντέδρασε με άμεση απογείωση αεροσκάφους Typhoon και αναχαίτιση (Scramble) 2 ρωσικών αεροσκαφών επιτήρησης καθώς πλησίαζαν τον βρετανικό εναέριο χώρο .

Τα αεροσκάφη, μάλλον τυπου Tupolev 95 (όπως αναφέρει ο βρετανικός τύπος), είχαν εντοπιστεί στα ανοικτά των ακτών της Βορειοανατολικής Σκωτίας – αλλά αναχαιτίστικαν απο τα βρετανικά μαχητικά τζετ που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Leuchars, κοντά στο St Andrews στη Σκωτία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η Ρωσία χρησιμοποιεί τέτοιες πτήσεις επιτήρησης για να υπενθυμίσει τον κόσμο την στρατιωτική της ισχύ αλλα και για να εξετάσει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των άλλων χωρών .
Το περιστατικό λαμβάνει χώρα καθώς οι διεθνείς εντάσεις – μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία – στην Ουκρανία κλιμακώνονται.

Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Φιλιπ Χάμοντ δήλωσε οτι «Το Βασιλικό Ναυτικό και η Βασιλική Αεροπορία θα παραμείνουν σε εγρήγορση και έτοιμοι να εντοπίσουν οποιαδήποτε μη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στην περιοχή. «

Αξιζει να σημειώσουμε οτι νωρίτερα χθες εντολή να απογειωθούν για να αναχαιτίσουν εικονικά δύο ρωσικά αεροσκάφη που πλησίαζαν το εναέριο χώρο της Ολλανδίας, έλαβαν ολλανδικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με αναφορές ολλανδικών ΜΜΕ, ρωσικά βομβαρδιστικά απομακρύνθηκαν λίγο πριν παραβιάσουν τον ολλανδικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια συνοδεύθηκαν από βρετανικά μαχητικά.