Η Ρωσία ανεβάζει το «θερμόμετρο» πριν την G20

Ένας στόλος από Ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 που ξεκινά στο Brisbane το Σαββατοκύριακο.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι παρακολουθεί τα τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία τα οποία βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στη θάλασσα των Κοραλλίων.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να είναι μια επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία, μετα την σύνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ κατά τη σύνοδο κορυφής APEC την Τρίτη στο Πεκίνο.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν την τραγωδία της πτήσης MH17 και ο Abbott απαίτησε απο την ρωσία να ζητησει συγγνώμη και να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων της πτήσης επικαλούμενος μια παρόμοια υπόθεση στην οποία οι ΗΠΑ έδρασε με αυτον τον τρόπο μετά από λάθος κατάρριψη αεροσκάφους.

Ενώ “δεν αντάλλαξαν σκληρά λόγια ” κατά τη διάρκεια της 15 λεπτης συνεδρίασης, η Ρωσία απέρριψε το αίτημα του κ. Abbott και το Κρεμλίνο αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του επιβατικό αεροσκάφος MH17 πάνω από την Ουκρανία.

Η επίθεση, που σύμφωνα με πληροφορίες εγινε απο ρώσου αυτονομιστές με ρωσικό εξοπλσμό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 298 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 38 Αυστραλών πολιτων.

Ερωτηθείς εάν τα πολεμικά πλοία ήταν μια επίδειξη δύναμης, ο Αυστραλός Πτέραρχος Binskin είπε: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τους Ρώσους».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intelligent Risks Neil Fergus, δήλωσε οτι ενώ είναι μια επίδειξη δύναμης «δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, γιατί ο στόλος ειναι εκτός διεθνή υδάτων και δεν χρειάζεται άδεια».

«Τα τελευταια χρόνια ο Πούτιν συνηθίζει να στέλνει τέτοιους στόλους όταν πηγαίνει σε συνόδους κορυφής» και εξήγησε οτι ο πατέρας του Πούτιν ήταν στο ναυτικό οποτε υπάρχουν ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί.

Ωστόσο τα πολεμικά πλοία HMAS Parramatta και HMAS Stuart έχουν αποσταλεί για την παρακολούθηση του Ρώσικου στόλου, όπως κι ενα αεοροσκάφος P3 Orion με μια φρεγάτα Anzac.


Πηγή – Daily Mail
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert