Ανησυχία Τουρκίας για τη ρήξη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας – Ιράν

 Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την πρόσφατη όξυνση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μετά την εκτέλεση ενός εξέχοντα σιίτη ιερωμένου από το Ριάντ και απηύθυνε έκκληση για την επάνοδο της ηρεμίας και την επαναφορά της διπλωματικής γλώσσας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Τουρκία ζητεί να σταματήσουν οι απειλές, να αποκατασταθεί η διπλωματική γλώσσα και να υπάρξουν αμοιβαίες εγγυήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή αφού Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει το Σάββατο 47 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ένας επιφανής σιίτης ιερωμένος. Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της έντασης μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών χωρών.

Το Ριάντ ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Ιράν μόνον όταν η Τεχεράνη θα σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις άλλων χωρών.

Επιπλέον το Κουβέιτ ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση κατά των διπλωματικών αποστολών της Σαουδικής Αραβίας. Είναι η τέταρτη χώρα του Κόλπου που διακόπτει ή υποβαθμίζει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη.

Η επίθεση «αποτελεί κατάφωρη προσβολή των διεθνών συμφωνιών και κανόνων και σοβαρή παραβίαση των δεσμεύσεων του Ιράν ως προς την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και την προστασία των διπλωματών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κουβέιτ», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kuna.

Εξάλλου o γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild οτι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν οφείλουν στη διεθνή κοινότητα να παραμερίσουν τις διαφορές τους στη Μέση Ανατολή και να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. 

Ο Στάινμαϊερ κάλεσε αμφότερες τις χώρες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να ασχοληθούν με το πώς θα ηρεμήσει η περιοχή και το πώς θα αντιταχθουν στο ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κινημα στο οποίο αναφέρθηκε με τα αρχικά ISIS.

«Ελπίζω ότι η αναταραχή θα τερματισθεί σύντομα, η λογική θα επικρατήσει και το Ριάντ και η Τεχεράνη θα επικεντρωθούν σ’ αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό — να εκτονώσουν τις στρατιωτικές συγκρούσεις, να προωθήσουν πολιτικές λύσεις στη Συρία, την Υεμένη και αλλού και έτσι να τραβήξουν το χαλί κάτω από το ISIS», δήλωσε στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την Bild.
«Ολόκληρη η Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία και το Ιράν κατά κάποιον τρόπο μας χρωστούν», δήλωσε. «Η διεθνής κοινότητα εργάζεται εδώ και χρόνια για να φέρει την ειρήνη στις αλληλοσυνδεόμενες συγκρούσεις στην περιοχή».
«Τώρα χρειαζόμαστε υπεύθυνους πρωταγωνιστές στην περιοχή οι οποίοι να ενεργούν υπεύθυνα, στο Ριάντ όπως και στην Τεχεράνη», πρόσθεσε.