Ανησυχία των ΗΠΑ: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν στο «χείλος» ενός γενικευμένου πόλεμου

Παρά τη φαινομενική ουδέτερη στάση τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, προειδοποιούν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες μετά το θάνατο δεκατεσσάρων ανθρώπων στις μεταξύ τους συνοριακές συγκρούσεις.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε έχθρα για την περιοχή του Ναγκρόρνο-Καραμπάχ, από τον καιρό που οι δύο δημοκρατίες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός το 1994, αλλά δεν μπόρεσαν να κερδίσουν μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.

Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας απειλούν να καταστρέψουν την ευάλωτη ειρηνευτική πρόοδο των τελευταίων χρόνων, καθώς οι μεταξύ τους συγκρούσεις είναι αρκετά έντονες. Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν την Κυριακή, και μέχρι στιγμής, το λιγότερο δεκαέξι ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους συμπεριλαμβανομένου και ενός στρατηγού των Αζερικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών 

Η εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτνμεντ, Μόργαν Ορτάγκους, σε δήλωση της Δευτέρας, ανέφερε πως: Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με τον ισχυρότερο τρόπο τη βία κατά μήκος των διεθνών συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτνμεντ, δήλωσε πως προτρέπει τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις βιαιοπραγίες, και να συνεχίσουν τον διάλογο μέσο των υφιστάμενων δίαυλων επικοινωνίας με σκοπό να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών και να τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ρωσία είναι συμπρόεδροι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Minsk Group, ο οποίος είναι ένας συνασπισμός χωρών που επιβλέπουν την ειρηνευτική διαδικασία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Παρόλα αυτά, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ed Markey κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να υποχωρήσει. Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την περιοχή Ναγκρόρνο-Καραμπάχ ως περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, αλλά η επίμαχη επικράτεια ελέγχεται από το κρατίδιο η δημοκρατία του Αρτζακ, το οποίο είναι υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση της Αρμενίας.

Η διαμάχη της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή Ναγκρόρνο-Καραμπάχ

Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει εθνική αρμενική πλειοψηφία, αλλά παλαιότερα, από το 1921 έως το 1991, ήταν μέρος του Σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν. Την περίοδο της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή εν μέσω εθνοτικών εχθροπραξιών επιχείρησε να κερδίσει την ανεξαρτησία της, οδηγώντας σύντομα τις δύο πλευρές σε πόλεμο.

Διαχρονικά οι δύο πλευρές κατηγορούν ως μέρος του προβλήματος η μία την άλλη. Έτσι και οι μάχες των τελευταίων ημερών, ξεκίνησαν μετά από κατηγορία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ, για δίχως νόημα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Αρμενία.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, σε δήλωση της Κυριακής, κατηγόρησε τις Αρμενικές ένοπλες δυνάμεις ότι προσπάθησαν να καταλάβουν έδαφος στην περιοχή Τοβόζ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, «η Αρμενία φέρει την πλήρη ευθύνη για τις προκλητικές ενέργειες οι οποίες στο μόνο που χρησιμεύουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση».

Ενώ το Αρμενικό Υπουργείο Εξωτερικών, από τη δική του πλευρά, κατηγόρησε για προκλητικότητα τις Αζερικές δυνάμεις, όπου όπως χαρακτήρισε τις ενέργειές του είναι: συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση της κλιμάκωσης.

Πηγή: The National Interest