Ανησυχια για έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από ΗΠΑ κατά Ελλάδας

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους κατά της Ελλάδας για το νόμο που ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκιση του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, Σάββα Ξηρού. Πολλοί ανησυχούν πλέον ακόμη και για την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από την Ουάσινγκτον.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, το State Department προχώρησε στην ένταξη των δύο Ελλήνων, Χριστόδουλου Ξηρού και Νίκου Μαζιώτη στην πιο σημαντική λίστα για τα θέματα τρομοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια λίστα των διεθνών τρομοκρατών βρισκόταν και ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, οι Αμερικανοί στέλνουν ένα νέο μήνυμα, καθώς θεωρούν πως οι εξηγήσεις του κ. Κοτζιά προς τον Αμερικανό ομόλογό του δεν ήταν καλές και επαρκείς.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συμπεριέλαβε τους δύο τρομοκράτες σε αυτή τη λίστα, γεγονός που αυτομάτως σημαίνει πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία που υπάγονται στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών, παγώνουν.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Mega, πως μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποφασίσουν πως έχουν δικαιώματα και στην Ελλάδα απέναντι σε αυτούς τους τρομοκράτες, ενώ για πολλούς αυτή η απόφαση μπορεί να σημαίνει πως οι ΗΠΑ μπορεί να κυνηγήσουν αυτούς τους δύο τρομοκράτες, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε απόφαση της Ελλάδας.

Στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται εκτενής αναφορά για τη δράση και το προφίλ του Χριστόδουλου Ξηρού, αδελφού του Σάββα, και αρχιτρομοκράτη της 17Νοέμβρη, αλλά και του Νίκου Μαζιώτη, που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δράση του “Επαναστατικού Αγώνα”.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι αμερικανοί πολίτες καλούνται να μην έχουν καμία συναλλαγή με τους δύο τρομοκράτες και επισημαίνεται ότι η εν λόγω απόφαση λήφθηκε σε συνεννόηση με τα Τμήματα Δικαιοσύνης και Θησαυροφυλακίου.