Άνταμ Ντελιμχάνοφ: Τραυματίστηκε στη Ζαπορίζια υψηλόβαθμος διοικητής των τσετσενικών δυνάμεων – Η έκκληση του Καντίροφ

Υψηλόβαθμος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Τσετσένων που μάχονται στην Ουκρανία – ο Άνταμ Ντελιμχάνοφ – τραυματίστηκε, όπως μετέδωσε σήμερα ο τηλεοπτικός σταθμός του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Zvezda, επικαλούμενος τις υπηρεσίες Τύπου της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο Ντελιμχάνοφ, που είναι μέλος της ρωσικής Δούμα καθώς και διοικητής της μονάδας Τσετσένων στη ρωσική εθνοφρουρά, θεωρείται από πολλούς ο δεύτερος πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην περιοχή του Καυκάσου, πίσω από τον Ραμζάν Καντίροφ.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Καντίροφ έγραψε ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον Ντελιμχάνοφ και ζητά βοήθεια για να βρει τον «αγαπημένο αδελφό» του.

«Ζητώ από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών να παράσχουν πληροφορίες για το ακριβώς μέρος και ποιες θέσεις χτυπήθηκαν, ώστε να μπορέσω να βρω τον αγαπητό μου αδελφό», έγραψε ο Καντίροφ στο κανάλι του στο Telegram, υποσχόμενος μια «γενναιόδωρη ανταμοιβή» για αυτές τις πληροφορίες.

Ο Ντελιμχάνοφ, πρώην Τσετσένος αυτονομιστής που τελικά άλλαξε πλευρά και στράφηκε στη Μόσχα μαζί με τα περισσότερα μέλη της ηγεσίας της περιοχής, είχε αναλάβει εξέχοντα ρόλο στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, διοικώντας τις τσετσενικές δυνάμεις στη Μαριούπολη τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης. Μάλιστα πέρυσι είχε ανακηρυχθεί Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον ρόλο του στις μάχες στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν είπε ότι ο Ντελιμχάνοφ είναι «ζωντανός και καλά» και «μας εύχεται καλή υγεία» χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον τραυματισμό του, σύμφωνα με τον βουλευτή της Κρατικής Δούμας Ντμίτρι Κουζνέτσοφ.

Προηγούμενες ανεπιβεβαίωτες αναφορές που κυκλοφόρησαν σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ντελιμχάνοφ σκοτώθηκε στην περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, η οποία είναι εν μέρει κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ντελιμχάνοφ αυτό το μήνα επέκρινε δημόσια τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner, κατηγορώντας τον ηγέτη της Γεβγκένι Πριγκόζιν ότι έγινε «μπλόγκερ που ουρλιάζει και φωνάζει σε όλο τον κόσμο για όλα τα προβλήματα» στον ρωσικό στρατό.

Αρχικά απέκτησε στρατιωτική εμπειρία πολεμώντας εναντίον της Μόσχας στους αυτονομιστικούς πολέμους της Τσετσενίας της δεκαετίας του 1990. Αυτός και ο Καντίροφ άλλαξαν πλευρά κατά τη διάρκεια του Β’ Πολέμου της Τσετσενίας για να ευθυγραμμιστούν με τη Ρωσία.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο Ντελιμχάνοφ έγινε ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς της Τσετσενίας. Είναι βουλευτής στο ρωσικό κοινοβούλιο από το 2007.

Πηγές: Reuters, themoscowtimes, ΑΠΕ-ΜΠΕ