Αντιφατικά μηνύματα Τραμπ για «συμφωνία ή κόλαση» – Απορρίπτει το τελεσίγραφο η Τεχεράνη

REUTERS/Evan Vucci

Σε πρόσφατα σχόλια στο Fox News, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είπε ότι υπάρχει μια «καλή πιθανότητα» να επιτευχθεί συμφωνία αύριο Δευτέρα 6/4/2026 – προσθέτοντας ότι το Ιράν «διαπραγματεύεται τώρα».

«Αν δεν κάνουν συμφωνία και γρήγορα, σκέφτομαι να ανατινάξω τα πάντα και να καταλάβω το πετρέλαιο», πρόσθεσε, σύμφωνα με τον  ανταποκριτή του Fox.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι έστειλε όπλα στο Ιράν αφού χιλιάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν τον Ιανουάριο.

Είπε ότι «45.000» διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας, αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη την Ισλαμική Δημοκρατία ένα μήνα πριν από την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης.

Ο Τραμπ είπε στο Fox News ότι η κυβέρνησή του έστειλε όπλα για να υποστηρίξει τους διαδηλωτές, αλλά πιστεύει ότι οι Κούρδοι «τα κράτησαν» αντί να τα δώσουν στους διαδηλωτές.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε, χρησιμοποιώντας υβριστική γλώσσα, να πλήξει τις ιρανικές υποδομές, 24 ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο που έχει δώσει στην Τεχεράνη για το άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την «ως εκ θαύματος» διάσωση ενός Αμερικανού αεροπόρου, ο οποίος εντοπίστηκε «σοβαρά τραυματισμένος» στο Ιράν.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απείλησε ότι θα πλήξει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις γέφυρες του Ιράν την Τρίτη εάν δεν ανοίξει το Χορμούζ, από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων.

«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο!!! Ανοίξτε τα γ… Στενά, τρελοί, αλλιώς θα ζήσετε την κόλαση – ΘΑ ΔΕΙΤΕ», έγραψε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Δόξα στον Αλλάχ» και προειδοποιώντας ότι η Τρίτη θα είναι «η Ημέρα Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ημέρα Γέφυρας, όλα σε ένα, στο Ιράν».

Το Σάββατο ο Τραμπ έδωσε διορία μέχρι τις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας, ώρα Ουάσινγκτον «(03.00 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) στο Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση, το τελεσίγραφο του Τραμπ απορρίφθηκε ήδη από τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Ιράν, στρατηγό Αλί Αμπντολαχί, που απάντησε στο ίδιο ύφος: «Οι πύλες της κόλασης θα ανοίξουν για εσάς».

Επιπλέον το γραφείο του Ιρανού προέδρου ανακοίνωσε πως τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν μόνον αν δοθούν στη χώρα αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις.

Οι εκατέρωθεν απειλές δεν εμποδίζουν τη διπλωματική δραστηριότητα. Το Ομάν, χώρα που μοιράζεται με το Ιράν το Στενό του Χορμούζ, ανέφερε ότι συζητά με την Τεχεράνη το άνοιγμά του. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του του Πακιστάν και της Αιγύπτου, οι χώρες των οποίων καταβάλλουν προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης.

Ο Τραμπ θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου «με τον στρατό» στο Οβάλ Γραφείο και αναμένεται εκεί να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την επιχείρηση διάσωσης του Αμερικανού πιλότου από το Ιράν και την κατάσταση της υγείας του. Οι ιρανικές δυνάμεις δεν έχουν διαψεύσει τη διάσωση του Αμερικανού στρατιώτη, ούτε ανακοίνωσαν τη σύλληψή του, υποστηρίζουν όμως ότι κατέρριψαν τέσσερα αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, πέντε Ιρανοί σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση αυτήν.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ