Απαντούν οι ΗΠΑ στο Ιράν για τις συνεχείς καταγγελίες και επιθέσεις διά στόματος Πομπέο -Χέϊλι

Ο Yπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απάντησε την Κυριακή στην ηγεσία του Ιράν επειδή κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την επίθεση στην στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Ο Πομπέο, μιλώντας στο κανάλι Fox News, δήλωσε πως «όταν υπάρχει ένα περιστατικό ασφαλείας όπως αυτό στη χώρα σου, δεν μπορείς να κατηορείς τους άλλους.

Ο Πομπέο κλήθηκε να απαντήσει σε σχόλια του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Ζαρίφ, ο οποίος δήλωσε ότι οι χώρες του Κόλπου και οι ΗΠΑ στρατολόγησαν και εκπαίδευσαν αυτούς που έκαναν την επίθεση.

«Η απώλεια της αθώας ζωής είναι τραγική και εύχομαι ο Ζαρίφ να επικεντρωθεί στη διατήρηση της ασφάλειας του δικού του λαού από το να προκαλεί ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πομπέο την Κυριακή.

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών καταγράφηκε πριν ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι επιτεθεί στις ΗΠΑ ως «τραμπούκο προς τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Πομπέο δήλωσε την Κυριακή ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα είναι ανοιχτός στη συνάντηση με Ιρανούς ηγέτες στη συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα, αλλά ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει καμία ένδειξη ότι το Ιράν αλλάζει τη κακοήθη συμπεριφορά του.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν τους μήνες που ακολούθησαν την αποχώρηση της διοίκησης του Tραμπ, από τη συμφωνία πυρηνικών όπλων του Ιράν, η οποία προσέφερε στην Τεχεράνη ανακούφιση από τις κυρώσεις σε αντάλλαγμα της εγκατάλειψης του πυρηνικού της προγράμματος.

Από τότε, οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου ορισμένες από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη συμφωνία, καταστρέφοντας την ιρανική οικονομία

Σε όλα αυτά προστίθεται και η τοποθέτηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι , η οποία απέρριψε τις κατηγορίες που διατύπωσε το Ιράν εις βάρος της Ουάσινγκτον για την επίθεση εναντίον της στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ και είπε ότι οι Ιρανοί ηγέτες θα πρέπει να αναζητήσουν (τους υπεύθυνους) πιο κοντά στη χώρα τους.

Ερωτηθείσα για τα σχόλια του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί νωρίτερα σήμερα η Χέιλι δήλωσε στο CNN: «Θα πρέπει να κοιτάξει στη δική του βάση για να αντιληφθεί από πού προήλθε αυτό. Μπορεί να μας κατηγορεί όσο θέλει. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να κοιταχτεί στον καθρέφτη».

Στο μεταξύ, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν–τρεις αραβικές μοναρχίες στον Κόλπο– «καταδίκασαν» σήμερα, η καθεμία ξεχωριστά, την «τρομοκρατική» επίθεση στην Αχβάζ. Ταυτόχρονα, οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη εξέφρασαν «αλληλεγγύη» προς την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Οι άλλες τρεις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου–Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν–δεν έχουν ακόμη αντιδράσει. Η Τεχεράνη κατηγόρησε για την επίθεση ένα αυτονομιστικό αραβικό κίνημα που υποστηρίζεται από ένα «μικρό κράτος» του Κόλπου και σύμμαχο των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από : ΑΠΕ – ΜΠΕ , Hill