«Απασφάλισε» ο Χαμενεΐ: Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ βλάπτουν την φήμη των ΗΠΑ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον προκάτοχό του στην αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ ότι βλάπτουν τη φήμη των ΗΠΑ σε μία από τις σπάνιες φορές που ασκεί άμεσα κριτική σε Αμερικανούς προέδρους, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA.

«Αυτές τις μέρες, οι ΗΠΑ πλήττονται με τρόπους που δεν υπολόγισαν ποτέ. Οι δύο Αμερικανοί πρόεδροι, ο νυν και ο προηγούμενος επικεφαλής του κράτους, έδωσαν τα χέρια για να αμαυρώσουν την εικόνα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χαμενεΐ χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Το Ιράν και οι ΗΠΑ ξανάρχισαν σήμερα έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη για την αναβίωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015 από την οποία αποσύρθηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αυτού του είδους εισέρχονται στην «τελική τους ευθεία», Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μέρος των αιτημάτων τους για την άρση των κυρώσεων έχει μέχρι στιγμής μείνει αναπάντητο στις συνομιλίες στη Βιέννη. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι αναμένουν μια οριστική πολιτική απόφαση από την άλλη πλευρά για να καταστεί δυνατή η αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας.

Σήμερα, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας του Ιράν, ο Αλί Σαμχανί, προειδοποίησε σε μήνυμά του στο Twitter ότι «η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι ομαλή» αν η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίσει την εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης που εξαπέλυσε κατά του Ιράν ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters