Απεβίωσε ο Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, ένας από τους πρωτεργάτες του τέλους του Ψυχρού Πολέμου μαζί με τον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρίνα Νταβιτασβίλι, οικεία της οικογένειας Σεβαρντνάντζε.

«Ο Σεβαρντνάντζε απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι», δήλωσε η Νταβιτασβίλι προσθέτοντας πως «ήταν άρρωστος από καιρό».

Ο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε εξελέγη πρόεδρος της Γεωργίας το 1995 και παραιτήθηκε το 2003 κατά την «Επανάσταση των Ρόδων», αφήνοντας πίσω του μια χώρα φτωχή και κοντά στο χάος.

Γεννήθηκε στο Μαμάτι (χωριό της Γεωργίας, νομός Γουρία) στις 25 Ιανουαρίου 1928. Σε ηλικία 20 ετών ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Την περίοδο 1965 – 1972 ήταν Υπουργός Εσωτερικών της Σοβιετικής Γεωργίας. Το διάστημα 1972 – 1985 ήταν πρωθυπουργός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Γεωργίας. Σε αυτή την περίοδο έγινε επίσης κάτοχος του βραβείου Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας με χρυσό αστέρι.

Από το 1985 μέχρι το 1991 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, ο τελευταίος με το αξίωμα αυτό, καθώς στη συνέχεια η Ε.Σ.Σ.Δ. διαλύθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψυχρός Πόλεμος – 1η Μαίου 1960: H κατάρριψη του αμερικανικού U2 από τους Σοβιετικούς

Η μετάνοια του Γκορμπατσόφ για τη Σοβιετική Ένωση