Απειλεί την Κύπρο ο Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη των γεωτρήσεων

Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε οτι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απάντησε με σαφήνεια σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε να παίζει η Τουρκία μετά το «ναυάγιο» της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

«Για να είμαι συγκεκριμένος: Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουμε στην Κύπρο;», τόνισε ο κ. Κοτζιάς. Ειδικότερα σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε η ‘Αγκυρα εξήγησε ότι είναι τόσο φανερή η ευθύνη της Τουρκίας για την κατάρρευση των συνομιλιών όσο φανερό είναι και αυτό που ζητούσε ενάντια στη Δημοκρατία, στον πολιτικό μας πολιτισμό και στο διεθνές δίκαιο.

Εξάλλου όσο αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ ο Υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε οτι  «Έχουμε δημιουργήσεις τις συμμαχίες που χρειαζόμαστε… « ,απευθυνόμενος διακριτικά στις τουρκικές απειλές. 

Η πλωτή εξέδρα έφθασε στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά η διακριτική προβολή ισχύος από αμερικανικά, γαλλικά και ισραηλινά πολεμικά στην περιοχή… προηγήθηκε. Το Οικόπεδο 11 ουσιαστικά βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα χωρών που με διάφορους τρόπους έχουν δείξει πως το τελευταίο που θέλουν είναι ένταση στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό δηλαδή που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να χειραγωγήσει τις εξελίξεις.

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες από το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας τα γαλλικά πολεμικά απέπλευσαν σήμερα το πρωί από το λιμάνι της Λάρνακας με κατεύθυνση το πεδίο-στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» του τεμαχίου «11» της κυπριακής ΑΟΖ, όπου διεξάγεται η γεώτρηση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total.

Τα μηνύματα είναι σαφή αλλά η Τουρκία συνεχίζει τον… χαβά της….


Διαβάστε: Κύπρος – ΑΟΖ: Αυτά είναι τα γαλλικά πολεμικά που παρακολουθούν το Οικόπεδο 11 – ΒΙΝΤΕΟ