Απειλεί την Τουρκία ο Τραμπ – «Θα καταστρέψω την οικονομία τους»

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δημιουργήσει ένα τόσο θολό τοπίο, που εκτός από της Ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους και την πολιτική ηγεσία, φαίνεται πως ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει με ποια πλευρά θέλει να συστρατευθεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο Συρίας-Τουρκίας.

Παρόλο που ο ίδιος έδωσε το «πράσινο φως» στα τουρκικά στρατεύματα να εισβάλουν στη Συρία, αποσύροντας τα δικά του από την ζώνη ασφαλείας, τώρα, με ένα νέο ξέσπασμα στο twitter απειλεί ότι «αν η Τουρκία κάνει κάτι που δεν εγκρίνω, θα καταστρέψω ολοσχερώς την οικονομία τους». Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο, άλλωστε «το έχω κάνει και στο παρελθόν»!

Ο εσωτερικός πόλεμος που ξέσπασε

Αυτές οι δηλώσεις ίσως αποτελούν μια απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να διασώσει την κυριαρχία εντός του κόμματος του, την οποία φαίνεται να χάνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.

Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε σήμερα έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να «αναθεωρήσει την απόφασή του» για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή θα προκαλέσει χάος.

«Δεν είναι ποτέ προς το εθνικό συμφέρον μας να εγκαταλείπουμε έναν σύμμαχο που μας βοήθησε να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News Channel.

«Αυτή η παρορμητική απόφαση του προέδρου θα διαλύσει όλα όσα έχουμε κερδίσει, θα βυθίσει την περιοχή σε μεγαλύτερο χάος».

Οι κυρώσεις

Ένας οικονομικός πόλεμος στην Τουρκία είναι άλλωστε ήδη υπό συζήτηση στις ΗΠΑ. Το κογκρέσο άλλωστε σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρησή της και εισβάλει στη βόρεια Συρία.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιβάλω κυρώσεις στον στρατό της Τουρκίας και την οικονομία τους, εάν πατήσουν το πόδι τους στη Συρία», είπε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, όπου προειδοποίησε πως οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα έχουν «μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή» με την απόφαση αυτή.

Ο Γκρέιαμ, από τους στενότερους συμμάχους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απέρριψε την άποψη ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί.