«Απειλές» από το Κρεμλίνο: Επίθεση στα προσαρτημένα εδάφη θα ισοδυναμεί με επίθεση στη Ρωσία

Η Μόσχα θα θεωρήσει επιθέσεις κατά οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να προσαρτήσει ως επιθετικές ενέργειες κατά της ίδιας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

Αν και η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουγκάνσκ, δεν έχει τον έλεγχο παρά επί του 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ.

Όταν ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί».

Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει, ούτε μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς σημαίνει αυτή η δήλωση. Και ίσως το Κρεμλίνο δεν είναι σε θέση να το κάνει.

Για παράδειγμα, η Κριμαία έχει προσαρτηθεί στην Ρωσία από το 2014. Ακόμη κι αν δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, η Ρωσία την θεωρεί «δικό της έδαφος». Η Ουκρανία προσφάτως επιτέθηκε στην Κριμαία, καταστρέφοντας πχ αεροπορική βάση των Ρώσων στο Σάκι, αναλαμβάνοντας μάλιστα και επίσημα την ευθύνη γι αυτό.

Όμως από τότε δεν υπήρξε καμία αξιόλογη απάντηση, κίνηση ή επιτυχία του ρωσικού στρατού. Αντιθέτως υποχώρησε ατάκτως στην περιοχή του Χαρκόβου, ενώ η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται σε διάφορα μέτωπα, με την στρατηγικής σημασίας πόλη Λίμαν για παράδειγμα να είναι περικυκλωμένη από τον ουκρανικό στρατό.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι χρειάζεται ενδελεχής διεθνής έρευνα για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Ο Πεσκόφ δεν σχολίασε τις δηλώσεις του αρχηγού της ρωσικής υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών ότι «η Μόσχα διαθέτει στοιχεία που δείχνουν ρόλο της Δύσης» στις διαρροές.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ