Απειλή Λαβρόφ κατά Ουκρανίας – Αντιδρά η Δύση

Η Ουκρανία θα πρέπει να διατηρήσει την ουδετερότητά της για να αποτρέψει περαιτέρω διαιρέσεις στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

«Προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω διαιρέσεις στην Ουκρανία, είναι…σημαντικό να διατηρήσει το ουδέτερο καθεστώς της», αναφέρει σε άρθρο του ο Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο.

Έπειτα από την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου τον περασμένο χρόνο, η ηγεσία του Κιέβου επιδίωξε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος του «αδέσμευτου κράτους» και της προετοιμασίας της χώρας για την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία.

Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία, αν το κρίνει απαραίτητο, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού κατά την υπογραφή σήμερα μιας συμφωνίας δανειακών εγγυήσεων ύψους 2 δισεκ. δολαρίων για το Κίεβο. Χθες, Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν ότι χρειάζεται ένα «εύρωστο πακέτο οικονομικής στήριξης» για να υποστηριχθεί η σταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Reuters οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο να ζητήσουν από την Επιτροπή να προετοιμάσει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ηγέτες της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στις 12 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ