Απειλή πολέμου Ιράν προς τις ΗΠΑ: «Αν κάνετε κίνηση θα σας χτυπήσουμε στο κεφάλι»

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φαίνεται πως γνωρίζουν διαρκή κλιμάκωση, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων όσο και σε επίπεδο ρητορικής.

Μετά τα πρώτα «μηνύματα» Αμερικανών αξιωματικών προς την Τεχεράνη για τις συνέπειες που θα έχουν αν κάνουν την οποιαδήποτε κίνηση, ο διοικητής των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης, προχώρησε ένα «βήμα» παραπάνω, τεντώνοντας ακόμα περισσότερο το σχοινί και δημιουργώντας ένα ακόμα πιο τεταμένο κλίμα στην περιοχή.

Ο Χουσεΐν Σαλαμί, ηγετική φυσιογνωμία των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προχώρησε σε εξαιρετικά σκληρές δηλώσεις προς τους Αμερικανούς, όπου αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι είναι «απίθανο» τα αμερικανικά αεροσκάφη να επιτεθούν κατά του Ιράν.

Όπως αναφέρει το Sputnik, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εάν οι ΗΠΑ κάνουν «κίνηση», θα τους χτυπήσουμε στο κεφάλι» , ενώ στη συνέχεια κατέστησε σαφές πως οι δυνατότητες και ικανότητες του Ιράν απέναντι στην αμερικανική δύναμη είναι  αποτελεσματική και επαρκής, λέγοντας πως «τα αμερικανικά αεροσκάφη είναι αρκετά ευάλωτα και γι’ αυτό η Ουάσιγκτον δεν θα πάρει το ρίσκο».

Τι έχει προηγηθεί

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πριν λίγες μέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε την ανάπτυξη στον Κόλπο ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε έχει στείλει βομβαρδιστικά Β-52 στον Κόλπο.

Επίσης, ο Ανώτατος Διοικητής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Στρατηγός Kenneth McKenzie «έτριξε τα δόντια» στην Τεχεράνη.

Αναφερόμενος στις δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή, είπε: «Στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στο Ιρανικό καθεστώς, που δεν μπορεί να παρερμηνευτεί. Όποια επίθεση εναντίον Αμερικανικών συμφερόντων, θα απαντηθεί με αδυσώπητη δύναμη. Αν πρόκειται να γίνει μάχη, θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι να απαντήσουμε και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Και δεν θα είναι μια δίκαιη μάχη».

Με πληροφορίες από: Sputnik